09 iun. 2023 | 16:30

Evaluarea națională de la clasa a VI-a nu se mai ține anul acesta. Ce se întâmplă cu probele de competențe. Propunerile transmise de Ministerul Educației

ULTIMA ORĂ
Evaluarea națională de la clasa a VI-a nu se mai ține anul acesta. Ce se întâmplă cu probele de competențe. Propunerile transmise de Ministerul Educației

Probele de competențe de la Bacalaureat se vor echivala cu notele din timpul liceului, iar Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VI-a nu se mai ține anul acesta, prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, vineri.

Care sunt principalele schimbări

Nu se mai dau probele de competențe

Încă de la începutul săptămânii Ligia Deca, ministrul Educației, spunea că ia în calcul eliminarea probelor de competență și echivalarea lor cu notele din timpul liceului. Competențele se dădeau la limba română, o limbă străină la alegere (engleză sau franceză), dar și o probă la amteria: Tehnologia informației și comunicațiilor. Este vorba de notele din clasele: IX-a, X-a și XI-a.

„La examenul național de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, a transmis, vineri, Ministerul Educației într-un comunicat de presă.

S-a renunțat la Evaluarea Națională pentru clasa VI-a

După ce a fost amânată de mai multe ori Evaluarea Națională pentru clasa a XI-a nu se mai ține anul acesta.

„În anul școlar 2022 – 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează”, a mai transmis Ministerul Educației.

Modificări și la titularizare

„Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învățământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei”, a mai anunțat instituția.