07 iun. 2023 | 13:00

Piața imobiliară, impact major: s-au adeverit cele mai negre scenarii

ACTUALITATE
Piața imobiliară, impact major: s-au adeverit cele mai negre scenarii

E cutremur pe piața imobiliară europeană, în contextul în care băncile și-au înăsprit condițiile de creditare.

Conform unei analize Bloomberg, companiile din sectorul imo­biliar au obligaţiuni de aproximativ 165 miliarde de dolari ce ajung la maturitate până în 2026. Pe de altă parte, analiștii citați de prestigioasa publicație notează că băncile îşi reduc expunerea la indus­trie, iar costurile de credit se situează la cel mai ridicat nivel de la criza financiară.

În acest moment, un metru pătrat util dintr-o locuință din București costă 1500 de euro pe metru pătrat, în scădere cu 0,5% de la 1507 euro pe metru pătrat. Cel mai mult s-au devalorizat construcțiile vechi, construite înainte de 1989. În cazul lor, scăderea este de 0,7%, de la 1521 de euro/mp până la 1510 euro/mp.

Prețurile apartamentelor se vor prăbuși de-a binelea

„Corecţia de pe pieţele imobiliare ar putea deveni dezordonată în cazul unor surprize macrofinanciare negative“, notează specialiștii în imobiliare.

Banca Centrală Europeană, de asemenea, atrage atenția asupra faptului că sectorul imobiliar european e dominat de unele riscuri în această perioadă.

Analiștii sunt de părere că am putea asista la o prăbușire a prețurilor în acest sector, în condițiile în care deja se resimte o temperare a prețurilor la locuințe, pe plan european.

Pe de altă parte, construcțiile din țara noastră încă nu par afectate de criza europeană. În timp ce la nivel european, în martie, au scăzut construcțiile, România este excepția de la regulă. În luna respectivă, comparativ cu februarie 2023, producția ajustată sezonier în sectorul construcțiilor a scăzut cu 2,4% în zona euro și cu 1,9% în UE, potrivit primelor estimări ale Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. În februarie 2023, producția în construcții a crescut cu 1,7% în zona euro și cu 1,4% în UE. În același timp, în România, construcțiile au crescut cu aproximativ 4,1%, cea mai mare valoare din Europa. Slovenia este pe poziția a doua cu 3,2%, iar Portugalia a sărit cu 1,6%.

Potrivit cifrelor oficiale, construcțiile de clădiri au scăzut cu 2,4% în zona euro, iar construcțiile de inginerie civilă s-au diminuat cu 2,3%. Scăderi fabuloase s-au înregistrat și în state importante precum Austria (-10,9%), Slovacia (-10,3%) și Germania (-4,6%). România are cel mai mare plus menționat mai sus.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele