07 iun. 2023 | 11:27

Angajări masive și salarii de 10.000 de lei pe lună, în România: domeniul în care și ”juniorii” au de câștigat masiv

ACTUALITATE
Angajări masive și salarii de 10.000 de lei pe lună, în România: domeniul în care și ”juniorii” au de câștigat masiv

În România, piața muncii este în continuare într-o situație foarte dificilă. Într-un număr mare de domenii au crescut foarte mult salariile, dar acestea nu reușesc să aducă prea mulți candidați la posturi.

La momentul de față, în țara noastră, există aproximativ 160.000 de dezvoltatori de software care activează în companii răspândite în fiecare colț al teritoriului. Acestora li se adaugă 10.000 de absolvenți de universități cu profil tehnologic care, în teorie, ar trebui să intre în piața muncii. În practică, pe cei mai mulți dintre ei, nici măcar salariul de debutant de aproximativ 9.000 de lei pe lună nu-i motivează.

Ce se întâmplă cu programatorii din România

Huntly este un marketplace de recrutare specializat pe domeniul IT, iar cel mai recent studiu al companiei atrage atenția asupra interesului foarte mare din piața globală pentru recrutare de dezvoltatori din Europa de Est, mai ales din România. Printre motivele care alimentează acest trend se numără baza extinsă de specialişti (circa un milion în regiunea Europa Centrală şi de Est – ECE), competenţe variate (cunoaşterea limbii engleze, educaţie STEM, competenţe tehnice solide, în special în PHP, C# şi Java în cazul României), locaţie convenabilă (diferenţă de fus orar de 1-2 ore faţă de ţările din Europa de Vest).

În ceea ce privește salariile oferite, pe piața din România, vorbim de 23.000 de dolari pe an pentru un post de junior sau aproximativ 9000 de lei pe lună. Nu foarte greu, un lider de echipă ajunge să câștige 56.000 de dolari pe an sau 21.600 de lei pe lună.

Interesul pentru piața autohtonă de muncă este alimentat și de mediul de afaceri favorabil din România pe zona de IT, legislația și politicile noi care vizează simplificarea condițiilor de business și de fiscalizare. Ajută și interesul pentru securitatea sporită a datelor pe piața autohtonă, amplificată de confidențialitatea și protecția datelor în conformitate cu standardele stabilite în majoritatea țărilor membre UE.

Un detaliu foarte interesant desprins din aceeași analiză atrage atenția asupra mentalității occidentale asumate de est-europenii din IT. Vorbim aici de o etică și valori de lucru similare cu cele ale companiilor vest-europene și americane, conform Economedia.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele