Dispar aceste pensii din România, este oficial: lovitura momentului pentru o categorie importantă de români
În ultimele luni, s-a discutat tot mai mult de reforma radicală și agresivă a sistemului de pensii din România, un efort care ar trebui să desființeze inechitățile din sistem și, mai ales, să elimine pensiile care nu sunt bazate pe contributivitate.
În ultimele 24 de ore, un proiect pentru abrogarea pensiilor parlamentarilor a fost depus la Parlament pentru dezbatere de către oficiali PSD. Este important de reținut că e departe de a fi prima oară când se încearcă așa ceva. Acum un an, cei de la USR realizând un efort similar, doar că acel proiect nu a intrat în circuitul legislativ, ci a rămas neatinsă.
Principalul argument al inițiativei PSD este că, din 2015, parlamentarii se bucură de ”o indemnizație pentru limită de vârstă” calculată prin raportare la numărul lunilor de mandat. Chiar și așa, este important de reținut că această indemnizație nu exclude posibilitatea ca deputații și senatorii să încaseze o pensie pentru limita de vârstă, calculată după normele sistemului public de pensii bazat pe contributivitate.
Ce se întâmplă cu pensiile speciale din Parlament
„Perioada postpandemică aduce și pentru România posibilitatea accesării unor sume consistente prin Planul Național de Redresare și Reziliență, sume alocate din bani europeni ce vin la pachet cu necesitatea implementării unor reforme. Este și motivul pentru care dorim o reașezare pe baze solide atât a sistemului de pensii de serviciu, cât și a sistemului de indemnizații pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor care și-au încheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate”, au explicat inițiatorii legii în proiect.
Din nou, oficialii social-democrați au insistat pe faptul că este nevoie de măsuri legislative care să șteargă inechitățile din sistem, ”o reașezare pe baze solide a sistemului de pensii de serviciu”.
”De aceea, e nevoie de măsuri legislative care să șteargă inechitățile din sistem, eliminarea indemnizației pentru limită de vârstă a parlamentarilor fiind una din aceste măsuri de înlăturare a discriminării față de persoanele care beneficiază de pensii pe criteriul contributivității.
Având în vedere situația de criză prin care trece țară noastră că urmare a efectelor economice post-pandemie, dar și a conflictului din Ucraina, cu consecințe economice majore și asupra țării, considerăm că parlamentarii ar trebui să fie primii care dau dovadă de solidaritate și respect în cheltuirea banului public în vederea redobândirii încrederii populației în instituțiile publice în general și în instituția parlamentului, în special”, se arată în expunerea de motive.