07 iun. 2023 | 10:10

EXCLUSIV: Angajații din Sănătate se pregătesc de proteste și grevă generală, după ce Guvernul a anunțat măriri salariale. Ce se întâmplă cu activitatea din spitale. Sindicalist: „Angajații vor lucra fără bani”

ULTIMA ORĂ
EXCLUSIV: Angajații din Sănătate se pregătesc de proteste și grevă generală, după ce Guvernul a anunțat măriri salariale. Ce se întâmplă cu activitatea din spitale. Sindicalist: „Angajații vor lucra fără bani”

În timpul pandemiei medicii, asistentele, dar și personalul auxiliar din spitale au fost văzuți drept eroi, au fost decorați în cadrul ceremoniilor de la Cotroceni și li s-a mulțumit pentru munca depusă, orele suplimentare, dar și pentru profesionalismul de care au dat dovadă. Însă sistemul de sănătate nu este lipsit de probleme, iar după modelul profesorilor se anunță grevă și în rândul angajaților din Sănătate. Daniel Bulboacă, vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară a prezentat într-un interviu acordat Playtech.ro care sunt principalele probleme ale sistemului și care sunt nemulțumirile angajaților.

Proteste și după ce Guvernul a anunțat că vor crește salariile în Sănătate printr-o Ordonanță de Urgență 

Guvernul României a pregătit o ordonanță de urgență care aduce salariile la grila din 2022 prevăzută in Legea 153/2017 și Anexa II (Sănătate) și Anexa VI (Apărare, Ordine Publică și Siguranța Națională). Anunțul a fost făcut, marți seara.

„În contextul Programului de Guvernare 2021 – 2024, printre priorităţile Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale se numără şi modernizarea sistemului de salarizare în sectorul public, care va avea drept scop eliminarea inechităţilor şi instituirea unui sistem de stimulare a performanţei.

Având în vedere problema majoră a domeniului de asistență socială, lipsa personalului de specialitate, și ținând cont de provocările cu care se confruntă sistemele de asistență socială (pandemia COVID, criza din Ucraina, creșterea numărului persoanelor vârstnice în România, criza forței de muncă în domeniul asistenței sociale, migrarea forței de muncă în alte state membre în defavoarea României și nu numai), se arată în proiectul Ordonanță publicat de Ministerul Muncii.

Proiectul poate fi consultat aici.

Măsura i-ar viza pe polițiști, dar și pe militari. Sindicaliștii din Sănătate au spus că vor continua acțiunile de protest deja programate.

Personalul auxiliar sanitar este cea mai dezavantajată categorie din domeniul bugetar

„Avem atât de multe categorii profesionale care lucrează în sectorul de Sănătate, iar fiecare are importanța sa în desfășurarea activității. Vorbim aici de infirmiere, brancardieri, dar și de electricieni sau de cei care dau oxigen la stația de oxigen.

Din punctul nostru de vedere situația personalului auxiliar este cea mai dramatică din tot sectorul bugetar pentru că aceste persoane sunt singurele care nu beneficiază în prezent de salariile de bază prevăzute în Legea salarizării pentru anul 2022.

Sporurile de tură, de zile nelucrătoare sunt raportate la salariile din 2018. O parte din ei chiar lucrează pe salariul minim pe economie. Puterea de cumpărare a crescut foarte mult, iar această categorie se descurcă extraordinar de greu”, a spus Daniel Bulboacă, vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară pentru Playtech.ro

Daniel Bulboacă, vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară. Sursă foto: Facebook

Mai mult, această categorie este cea mai afectată de neactualizarea indemnizaţiei de hrană, din cauza ponderii pe care aceasta o reprezintă raportat la salariul de bază.

Sunt angajați care nu și-au recuperat liberele lucrate în pandemie

Medicii, asistentele, dar și angajații auxiliari au fost în centrul atenției în timpul pandemiei de coronavirus. Inițial medicii nu aveau voie să meargă acasă, ci să stea în hoteluri pentru a nu intra în contact cu alte persoane și pentru a transmite ulterior virusul.

Multe spitale au funcționat cu scheme de personal reduse din cauza deficitului, iar stresul, epuizarea și teama au fost la ordinea zilei. Ulterior, angajații sin Sănătate au fost felicitați și decorați chiar de către președintele Klaus Iohannis în cadrul unor ceremonii care au avut loc la Cotroceni. Un astfel de eveniment a avut loc chiar în decembrie 2020, de Ziua Națională a României.

Ceremonie de decorare a unor personalități civile și instituții din domeniul medical, cu prilejul Zilei Naționale a României. 1 Decembrie 2020. Foto: Administrația Prezidențială

Pandemia s-a încheiat și se pare că autoritățile au pus Sănătatea pe un loc secund.

„Guvernanții au fost surzi la solicitările noastre anuale, noi nu ne-am trezit acum că gărzile sunt plătite la un tarif mic și nu au vrut deloc să facă o modificare în zona respectivă. Ei au considerat că dacă se cumulează veniturile din cele două contracte este suficient pentru un medic care profesează în România.

Fix această manevră în 2016 de introducere a contractului de muncă cu timp parțial pentru gărzile suplimentare a stopat migrația personalului medical pentru că noi atunci ne confruntăm cu un fenomen de migrație foarte mare.

Concediile au fost interzise în timpul pandemiei. Toți am lucrat ore suplimentare și nu s-au recuperat în totalitate.

Ușor ușor am început în locurile care nu au deficit de personal s-a început să se recupereze din orele suplimentare lucrate care nu se plătesc, ci se dau zile libere.

Nu s-a rezolvat cu totul această situație, mai mult decât atât din nou sunt blocate posturile în sistemul sanitar”, a mai precizat Daniel Bulboacă, vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară pentru Playtech.ro

Angajații amenință cu greva, Rafila e optimist

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat zilele trecute că nu crede că sistemul de Sănătate se va confrunta cu o grevă similară cu cea din educație.

„Am avut discuții prelungite atât cu Federația Sanitas, cât și cu Solidaritatea Sanitară. Ne-am înțeles asupra majorității punctelor. Avem răspunsuri pozitive începând cu de la ocuparea posturilor în sistemul de sănătate, continuând cu semnarea contractului colectiv de muncă, continuând cu tichetele pentru vacanță care ar putea fi plătite din alte surse, inclusiv ne gândim să vedem cu putem să eliminăm anumite inechități în acordarea unor sporuri.

Un lucru care s-a discutat ieri – eliminarea unor discrepanțe care există în actuala lege a salarizării, care va face ca, de exemplu, un asistent medical să aibă venituri care îl aduc foarte aproape de alte categorii care au responsabilități mult mai mici în actul medical. Nu cred că în Sănătate va fi vorba despre o grevă”, spunea ministrul Sănătății pe 31 mai.

Sindicaliștii îl contrazic pe ministrul Sănătății și spun că au deja un calendar pregătit pentru perioada următoare.

„Pe mine personal m-a surprins declarația domnului ministru al Sănătății (n.r. Alexandru Rafila), având în vedere că anterior acestei declarații noi am notificat ministerul cu privire la declanșarea conflictului colectiv de muncă.

Deci o grevă generală de muncă se face în România în contextul unei negocieri colective. Atâta timp cât domnul ministru a fost notificat despre declanșarea contractului colectiv de muncă, altă soluție nu e: decât greva generală. Avem atâtea luni, din noiembrie în luna mai, s-au dus negocieri pe contractul colectiv de muncă, dacă acceptau propunerea noastră cu privire la contract nici nu ajungeam în acest conflict colectiv de muncă”, a mai punctat liderul de sindicat.

Cum arată greva generală în Sănătate și cine asigură urgențele

În Sănătate lucrurile stau diferit față de Educație pentru că nu poate fi blocată activitatea în întregime, iar o tremie dintre angajați chiar dacă renunță la grevă trebuie să asigure urgențele.

„Noi avem încă din luna mai un calendar foarte bine stabilit. Pe 8 iunie avem mitingul la Guvern, la Parlament, ministerul Muncii, ministerul Sănătății. Pe 15 iunie vom picheta spitalele din țară, iar medicii își vor depune în prealabil demisia din contractele de gărzi. Pe 27 iunie vom avea o grevă de avertisment ce presupune întreruperea temporară a activității pentru două ore în intervalul 10-12 și dacă salariații din Sănătate vor semna 50% pe tabelele noastre de grevă vom putea declanșa și greva în sistemul sanitar.

Este un gest extrem al oricărui salariat să lucreze fără să fie plătit. Noi spre deosebire de învățământ nu putem bloca activitatea sectorului pentru că spitalele trebuie să funcționeze, trebuie să asigurăm urgențele și o treime din salariați trebuie să lucreze. Astfel, deși angajații semnează că sunt în grevă ei trebuie să asigure urgențele medicale, însă vor lucra fără bani o parte din ei”, a mai punctat Dumitru Bulboacă.

Greva japoneză începe azi în spitalele din România

Cei din Federația Sanitas au anunțat că începând de miercuri, 7 iunie, va începe greva japoneză însă fără întreruperea activității.

„Începând cu data de 7 iunie 2023, pentru susținerea revendicărilor membrilor de sindicat ai Federației SANITAS, în perioada negocierilor cu factorii de decizie și până la soluționarea revendicărilor noastre, în toate unitățile sanitare și cele de asistență socială în care avem membri, se desfășoară ”GREVĂ JAPONEZĂ”, fără întreruperea activității, cu purtarea de banderole/ecusoane cu însemnele SANITAS”, au transmis reprezentanții Sanitas, într-un comunicat de presă.

Comunicat Federația SANAITAS

Care sunt principalele revendicări

  • sporurile de tură, zile nelucrătoare și de condiții de muncă ne sunt calculate la ”salarii din trecut” (altele decât salariile de bază), salarii care nu mai au nicio legătură cu prețurile din prezent;
  • tariful gărzilor este calculat, de asemenea, la un ”salariu din trecut”;
  •  indemnizația de hrană stă pe loc de mai bine de 3 ani;
  • salariile de bază, în general, nu sunt așezate/ nu au un nivel de creștere așa cum ar trebui (respectiv în varianta pe care noi am negociat-o cu Ministerul Sănătății);