06 iun. 2023 | 15:54

UE, reacție la distrugerea barajului de la Nova Kahovka: „Rusia trebuie să dea socoteală”

ULTIMA ORĂ
UE, reacție la distrugerea barajului de la Nova Kahovka: „Rusia trebuie să dea socoteală”

Ucraina a anunțat că barajul Kakhovka din sudul Ucrainei a fost aruncat, marți, în aer, provocând inundații și evacuarea locuitorilor din 10 sate de pe malul drept al râului și din unele părți ale orașului Herson.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat marți șocat de acest atac și s-a angajat să ceară socoteală Rusiei pentru „crima de război” de distrugere a infrastructurii civile.

”Vom trage la răspundere Rusia și proxeneții săi”

„Șocat de atacul fără precedent al barajului Nova Kakhovka. Distrugerea infrastructurii civile se califică în mod clar drept o crimă de război – și vom trage la răspundere Rusia și proxeneții săi”, a scris șeful Consiliului European, pe rețelele de socializare.

Charles Michel a declarat că va propune „mai multă asistență pentru zonele inundate” la următorul summit al acestora, care va avea loc luna aceasta la Bruxelles. „Gândurile mele cu toate familiile din Ucraina afectate de această catastrofă”, a scris el, potrivit Le Monde.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit forțele rusești „teroriști” și a declarat că atacul a arătat că acestea „trebuie să fie expulzate din fiecare colț” al țării sale.

Ucraina și Rusia s-au acuzat anterior reciproc că au vizat barajul prin atacuri, iar în octombrie anul trecut Zelenski a prezis că Rusia va distruge barajul pentru a provoca o inundație.

Autoritățile, experții și rezidenții își exprimă de luni de zile îngrijorarea cu privire la fluxurile de apă prin – și peste – barajul Kakhovka.

În februarie, nivelul apei a fost atât de scăzut încât mulți s-au temut de o topire la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, ale cărei sisteme de răcire sunt alimentate cu apă din rezervorul Kakhovka reținut de baraj.

La jumătatea lunii mai, după ploi abundente și topirea zăpezii, nivelul apei a crescut peste nivelul normal, inundând satele din apropiere. Imaginile din satelit au arătat cum apa se scurge peste porțile de ecluză deteriorate.

Dincolo de consecințele sale umanitare și de mediu, râul Nipru fiind considerat un sanctuar pentru o serie de specii de animale, distrugerea barajului va complica contraofensiva armatei ucrainene.