Tragica dispariție a unei actrițe mult iubită de publicul român. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Nineta Gusti, a murit în sărăcie lucie

ACTUALITATE
Tragica dispariție a unei actrițe mult iubită de publicul român. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Nineta Gusti, a murit în sărăcie lucie
06 iun. 2023 | 17:20

Nineta Gusti a jucat, ani de-a rândul, pe scenele teatrelor Armatei, Bulandra, Nottara, dar și la Teatrul de Comedie. În paralel, ea a putut fi văzută și în filme.

Din nefericire, ultimii ani de viață ai actriței de teatru și film nu au fost întocmai ce ar fi trebuit să fie, după cum îți vom povesti în cele ce urmează. A îndurat o suferință cumplită, fiind cuprinsă, de asemenea, de sărăcie lucie.

poveste-trista-nineta-gusti-actrita-teatru-4

Nineta Gusti – fotografie de arhivă

Cine a fost Nineta Gusti, actrița cu un sfârșit tragic

Nineta Gusti s-a născut în data de 14 noiembrie 1913, la Iași. Cu toate astea, marea majoritate a copilăriei și-a petrecut-o la Vălenii de Munte, mai exact în casa cunoscutului pictor Nicolae Tonitza.

Ulterior, a urmat cursurile Conservatorului de Artă Dramatică din București, la clasa Luciei Sturdza-Bulandra, ca mai apoi să joace la Teatrul Armatei, la Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, dar și la Teatrul de Comedie.

A debutat în în filmul Doi vecini, din anul 1959, în regia lui Geo Saizescu. În această peliculă, Nineta Gusti a interpretat alături de Grigore Vasiliu Birlic și Ion Lucian.

Timp de 15 ani a fost căsătorită cu Radu Beligan.

În anul 1970, ea decide să se mute în localitatea Crevedia, lângă Buftea, într-o casă bătrânească.

Din păcate, în ultimii ani din viață, Nineta Gusti a avut mari probleme mari cu banii, drept pentru care UNITER obișnuita să-i trimită lunar pachete cu mâncare, pentru ca această să poată supraviețui.

Ba mai mult decât atât, în luna februarie a anului 2002, Gusti a rămas imobilizată la pat, în urma unei pareze, iar în acest fel hain avea să-și trăiască ultimele luni din viață până în iunie, la decesul său.

Nineta Gusti - fotografie de arhivă

Nineta Gusti – fotografie de arhivă – colaj

Cariera impresionantă a actriței

Într-un interviu acordat jurnalistului lecu Popovici, în 1972, pentru Revista Teatrul, cu titlul Locuința mea de vară e la țară, Nineta Gusti a povestit despre momentele cheie ale carierei sale, despre colegi, colaboratori, dar și despre cele mai importante piese de teatru în care a jucat.

„M-am născut într-o casă din Piaţa Unirii şi am avut parte de mai multe mame vitrege. În liceu nu doream şi nici nu voiam să fiu artistă. Îmi plăcea îndeletnicirea de regizoare, ba mai făceam și decoruri şi costume. Visul meu se îndrepta spre facultatea de medicină, eventual de botanică”, a povestit Nineta Gusti, pe timpul vieții sale, pentru Revista Teatrul, în, anul 1972.

„M-am gîndit că teatrul e o meserie mai bine plătită. Am dat examen cu o poezie de Blaga şi doamna Bulandra m-a ales pentru clasa ei. De atunci am devenit profesionistă. Şcoala am făcut-o pe scena teatrului doamnei Bulandra, unde am jucat în toţi anii studenţiei. Din primul an am jucat în “Mătrăguna”, alături de Storin. Dintre colege: Florica Demion. Jucam rolişoare, dar aveam aplauze destule. Tot doamna Bulandra mi-a scurtat numele pe afiș: din Nineta Climescu-Gusti, am rămas cum mă ştiţi”, a mai spus aceasta.

Nineta Gusti - fotografie de arhivă

Nineta Gusti – fotografie de arhivă

„Am jucat la teatrul Mariei Filotti, în Omul care zâmbeşte” am jucat primul meu rol de cochetă. Toată presa m-a înjurat, dar publicul mă aplauda. Eu eram totuşi amărâtă, se întâmpla ceva… Oricum mi-a folosit mult colaborarea cu cele două femei ilustre ale teatrului românesc: Lucia Sturdza Bulandra, preocupată de ansamblu, de creşterea actorilor tineri. Maria Filotti, urmărind realizarea grabnică a succeselor de casă și public. Două mari personalităţi. La Maria Filotti am început să joc alături de Radu Beligan, care începea marile sale triumfuri: “Banii nu fac doua parale” şi “Oraşul fără avocaţi”. În multe teatre, în multe spectacole, am jucat alături de Beligan, care câteodată era şi director, codirector, coasociat la conducerea vreunui colectiv”

De-a lungul carierei sale, a avut roluri în Căsătoria, Nunta lui Figaro, Femeia îndărătnică, Văduva isteaţă, Viori de primăvară, Zbor de noapte, Casa onorabilă și Gaiţele.

Ulterior a trecut la Teatrul de Comedie care, la vremea respectivă, se afla sub bagheta lui Radu Beligan. Aici a jucat în Burghezul gentilom, Celebrul 702, Fizicienii, Ucigaş fără simbrie, Casa inimilor sfărâmate sau Cher Antoine.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele