01 iun. 2023 | 11:52

Țara care vrea să interzică inteligența artificială. Ce motive invocă

ULTIMA ORĂ
Țara care vrea să interzică inteligența artificială. Ce motive invocă

Australia ia în considerare interzicerea utilizărilor „cu risc ridicat” ale inteligenței artificiale, cum ar fi dezinformările și prejudecățile algoritmice. Un nou raport avertizează asupra capacității tehnologiei de a „influența procesele democratice sau de a provoca alte înșelăciuni”, precum și de a „viza grupurile rasiale minoritare.

Țara care vrea să scape de inteligența artificială

Guvernul ia în considerare interzicerea utilizărilor „cu risc ridicat” ale inteligenței artificiale și ale procesului decizional automatizat, avertizând asupra potențialelor prejudicii, inclusiv crearea de dezinformări și prejudecăți algoritmice.

Joi, ministrul Industriei și Științei, Ed Husic, va face public un raport privind tehnologiile emergente realizat de Consiliul Național pentru Știință și Tehnologie și un document de discuție privind modul în care se poate ajunge la o inteligență artificială „sigură și responsabilă”.

Inteligența artificială generativă, în care AI creează conținut nou, cum ar fi text, imagini, audio și cod, a cunoscut o creștere bruscă a adoptării, cum ar fi prin programele „model lingvistic mare” ChatGPT, chatbotul Bard de la Google și funcția de chat a Microsoft Bing.

În timp ce universitățile și autoritățile din domeniul educației se luptă cu aplicarea noii tehnologii în cazul plagiatului studenților, documentul de discuție al departamentului industrial avertizează că IA are o serie de „scopuri potențial dăunătoare”.

De ce este periculos instrumentul

Printre acestea se numără „generarea de deepfakes pentru a influența procesele democratice sau pentru a provoca alte înșelăciuni, crearea de dezinformări și încurajarea oamenilor să se automutileze”.

„Prejudecata algoritmică este adesea indicată ca fiind unul dintre cele mai mari riscuri sau pericole ale IA”, se arată în document, cu potențialul de a acorda prioritate candidaților de sex masculin în detrimentul celor de sex feminin la recrutare sau de a viza grupurile rasiale minoritare.

Ministrul industriei și științei, Ed Husic, va publica joi un raport privind tehnologiile emergente și un document de discuție privind modul în care se poate ajunge la o IA „sigură și responsabilă”.

Documentul a remarcat, de asemenea, aplicațiile pozitive ale IA deja utilizate, cum ar fi analiza imaginilor medicale, îmbunătățirea siguranței clădirilor și reducerea costurilor în furnizarea de servicii juridice.