31 mai 2023 | 12:47

Profesorii nu renunță la grevă. Proteste în mai multe orașe din țară: „Ghinion, nu cedăm”. Miting cu mii de dascăli în Pitești

ULTIMA ORĂ
Profesorii nu renunță la grevă. Proteste în mai multe orașe din țară: „Ghinion, nu cedăm”. Miting cu mii de dascăli în Pitești

Continuă greva generală și protestele în învățământ. Profesorii nu renunță la revendicările lor după discuția de luni cu președintele Klaus Iohanni. Angajații din învățământ protestează, miercuri, în mai multe orașe din țară și strigă la unison: „Nu cedăm”, între timp șeful stalului i-a chemat la discuții pe liderii coaliției pentru a debloca criza din învățământ.

Profesorii nu cedează și ies în stradă

Update ora 12:47: Protest de amploare în Pitești, unde participă mii de persoane. “Nu vrem vouchere!”, “Nota 4 la purtare pentru guvernare!” și “Demisia!” ministrului Educației și a guvernului Ciucă, strigă oamenii. Dascălii au plecat în marș spre Inspectoratul Școlar Argeș.

Mitingul nu a fost lipsit de incidente, la un moment dat, o femeie   a luat microfonul vorbitorilor și a început să-i certe pe profesori că nu îi interesează de soarta elevilor, că lucrează puțin și că au concedii cât vacanțele, scrie AnchetaOnline.

Știrea inițială: Profesorii au ieșit în stradă în Buzău, Constanța, Iași, Motru, Târgu Jiu și Galați și spun că nu renunță până când solicitările lor nu vor fi rezolvate.

„Popor needucat, masă de manipulat”, “Educaţia salvează naţia”, “Ghinion, nu cedăm”, “Vrem salarii decente”, “Fără educaţie moare orice naţie”, sunt doar câteva dintre mesajele profesorilor pentru guvernanți.

Preşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, Mitică Iosif, a declarat că guvernanţii îşi bat joc de cadrele didactice.

„Încă din luna februarie au fost anunţaţi care este calendarul de proteste, iar acolo se spunea foarte clar că, dacă nu stau de vorbă cu noi, dacă nu adoptă măsurile de care educaţia are nevoie, acum în luna mai, vom porni greva. Suntem în a doua săptămână de grevă, rezistăm presiunilor, facem sacrificii, iar ei îşi bat joc de noi”, a afirmat Mitică Iosif, potrivit News.

 

Este a doua săptămână de grevă generală în școlile din țară. După ce ieri au protestat în Capitală, dascălii din Buzău au ieșit din nou în stradă, acasă. Miercuri are loc un nou miting de protest în fața Prefecturii Buzău.

„Ne vrem demnitatea înapoi”, spun dascălii buzoieni, care se declară jigniți de rezultatul negocierilor de până acum. Pe de altă parte, liderul sindicaliștilor din educația buzoiană a transmis un apel la unitate. “E nevoie să fim uniți și să nu cedăm”, spune Ion Dobre, liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar Buzău, potrivit publicației locale Sansanews.

Miting în fața Prefecturii Iași

Aproape 1.500 de cadre didactice și nedidactice au ocupat zona din fața Prefecturii în contextul grevei generale din învățământ.

Ei au început să se adune de la ora 10:30 și protestează împotriva salariilor mici și a subfinanțării sistemului de educație din România. „50 la sută!”, „Nu cedăm!” și „Unitate!”, scandează participanții la mitingul de protest, scrie Ziarul de Iași.

Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iași îi transmite premierului Nicolae Ciucă, în discursul rostit în fața protestatarilor că „profesorii nu sunt armata dumneavoastră”.

Liderul sindical a avut un mesaj și pentru viitorul prim-ministru: „Domnule Marcel Ciolacu, bacalaureatul nu se dă la 30 de ani, ci la 19”. Nu a fost uitat nici ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, suspectat de plagierea lucrării de doctorat.

Un protest de amploare al cadrelor didactice a avut loc, marţi, în Piaţa Victoriei. Sindicaliştii au anunţat că greva va continua.

Pancarte de la protestul profesorilor în Parlament

USR a adus, miercuri, în Parlament pancarte de la protestul profesorilor, pentru a atrage atenția colegilor din coaliția de guvernare.

„Am adus vocea românilor în Parlament, ca de fiecare dată când PSD și PNL ignoră problemele acestora. Este timpul ca profesorii să primească măririle solicitate, iar PSD și PNL să mai taie din pensiile speciale, din achizițiile de autoturisme făcute cu dedicație, din sinecurile create pe bandă pentru a mulțumi activul de partid.

Poate măcar așa, din pancartele profesorilor, află Nicu și Marcel care e situația reală, ce salarii de mizerie au profesorii debutanți, în timp ce ei nu mai știu cum să-și împartă funcțiile, ciolanul, și să se gândească la înmulțirea propriilor privilegii”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.