31 mai 2023 | 08:26

Românii care au câștigat dreptul să lucreze de acasă, trebuie doar să facă o cerere: ce trebuie să știe angajații

ACTUALITATE
Românii care au câștigat dreptul să lucreze de acasă, trebuie doar să facă o cerere: ce trebuie să știe angajații

În România, multe dintre firmele care au implementat în pandemie sisteme de muncă din confortul căminului, între timp, au renunțat la ele. Acum, telemunca a devenit un drept al unui număr surprinzător de mare de români.

Toți salariații din România cu copii de până la 8 ani în întreținere pot beneficia, la cerere, de 4 zile pe lună muncă la domiciliu sau telemuncă, cu condiția foarte importantă, desigur, ca acest lucru să fie posibil raportat la natura jobului. Nu de alta, dar dacă ești casier la Kaufland sau ospătar la vreun restaurant, nu prea ai cum să profiți de această prevedere proaspăt adoptată de către senatori.

Decizia de telemuncă vine de la Bruxelles

De fapt, inițiatorii invocă Directiva (UE) 2019/1158 din Parlamentul European adoptată în 20 iunie 2019, un document ce vizează întărirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor. La articolul 9, directiva prevede ”formule flexibile de lucru”, respectiv ca ”statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că lucrătorii cu copii de până la o anumită vârstă, de cel puțin 8 ani, precum și îngrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopuri de îngrijire.”, conform Profit.ro.

Conform proiectului legislativ, cererea prevăzută pentru realizarea activității de muncă la domiciliu/telemuncă trebuie să fie însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, din care să rezulte că, pentru aceeași perioadă, acesta nu a solicitat munca la domiciliu/telemuncă. În mod previzibil, dacă părintele sau reprezentatul legal este persoană singură, declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal nu este necesară.

Astfel de sisteme flexibile de lucru au fost deja adoptate în mai multe state europene, precum Suedia. În țara nordică, angajații care au în îngrijire copii pot alege și să lucreze cu 20% mai puțin, asumându-și scăderea salarială proporțională. Germania, Spania, Finlanda, Olanda, Norvegia și Belgia oferă, la rândul lor, diferite forme de program flexibil, incluzând munca de la domiciliu/ telemunca.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele