30 mai 2023 | 17:10

EXCLUSIV Bilanț DGA. Câți polițiști au fost implicați în dosare de corupție. La Academie s-a băgat curs de „anti-mită”

ULTIMA ORĂ
EXCLUSIV Bilanț DGA. Câți polițiști au fost implicați în dosare de corupție. La Academie s-a băgat curs de „anti-mită”

„Prins în flagrant când lua mită”, „Un nou dosar de corupție în vămile din România”, „Polițist acuzat de abuz în serviciu”, sunt doar câteva dintre titlurile din ultimele luni care vizează cazuri de corupție în rândul Ministerului de Interne. Deși sunt școliți să lupte împotriva infractorilor și să taxeze actele de corupție, numărul polițiștilor care ajung să comită acte de corupție este destul de mare. Într-un răspuns oferit Playtech.ro DGA a transmis un bilanț al dosarelor în care sunt implicați angajați ai MAI. Datele vizează doar primele patru luni ale acestui an.

Corupție în rândul polițiștilor

Numai în primele patru luni ale acestui an au fost desfășurate activități „în baza ordonanțelor de delegare în 242 de dosare penale având ca obiect săvârşirea infracțiunii de luare de mită de către cadre ale M.A.I. Comparativ, în aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost desfășurate activități în 258 de dosare penale, având același obiect”, se arată într-un răspuns al Direcției Generale Anticorupție oferit Playtech.ro.

În ceea ce privește numărul angajaților MAI acuzați de abuz în serviciu, în primele patru luni ale anului s-au constatat 113 astfel de dosare penale, cu 9 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. 

Și-au turnat colegii

În primele patru luni ale acestui an, un număr de 56 de funcționari publici din Ministerul Afacerilor Interne au sesizat faptul că li s-au oferit sume de bani sau alte foloase în legătură cu atribuțiile de serviciu, „ori au denunțat implicarea unor colegi în comiterea unor fapte de corupție”, au mai transmis reprezentanții DGA.

Totodată, în aceeaşi perioadă, sub coordonarea procurorilor de caz de la unitățile de parchet competente, au avut loc 26 de acțiuni de prindere în flagrant care au vizat un număr de 28 de persoane, dintre care 4 cadre MAI.

  • În anul 2022, au fost înregistrate la nivelul Direcției Generale Anticorupție 175 de denunțuri formulate de personal MAI care a sesizat fapte de corupție prin denunt, dintre care 142 aparțin angajaților Poliției

 

Ofițeri DGA în misiune foto: Express de Banat

Cazul polițiștilor de la Rutieră din București. Și-au dat demisia și vor să pârască și alți colegi

Doi polițiști de la Rutieră din București au fost prinși luna trecută în flagrant când luau mită de la șoferi în trafic. Aceștia sunt în prezent în arest la domiciliu, iar DNA a transmis, luni, într-un comunicat de presă că aceștia au fost trimiși în judecată.

Potrivit procurorilor anticorupție aceștia au luat mită de sute de ori într-o singură lună.

„În perioada 7 martie 2023 – 27 aprilie 2023, inculpații Pantea Andrei și Olteanu Valentin, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit, în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, respectiv pentru a nu constata și sancționa cu amendă sau pentru a nu aplica sancțiunea contravențională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce, sume de bani care nu li s-ar fi cuvenit de la mai mulți conducători auto care ar fi încălcat regulile de circulație pe drumurile publice”, transmite DNA.

Cei doi au fost surprinși în flagrant de către procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la cinci conducători auto suma totală de 2.550 de lei și 20 de euro. Cei doi au fost pârâți superiorilor de un coleg, iar timp de mai multe luni ei au fost filați de polițiști.

„Regret extrem de mult ce am făcut. Cariera s-a terminat. Am recunoscut încă de la flagrant și o să recunosc în continuare”, a declarat  ofițerul Andrei Pantea în fața Curții de apel Subalternul său a spus de asemenea că regretă faptele.

Un nou dosar de corupție la vămile din țară. Cum acționa rețeaua de la Nădlac

DNA anunța, vineri, 19 mai că 23 de polițiști de frontieră și un inspector al Direcției Generale Antifraudă Fiscală sunt urmăriți penal, fiind acuzați de luare de mitî. Potrivit procurorilor aceștia luau mită de până la 600 de euro de la firme de transport persoane dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene, pentru a nu fi verificate.

„Cei 23 de inculpați, în calitate de agenți de poliție în cadrul punctelor de trecere a frontierei Nădlac I și II, în mod repetat, ar fi pretins și primit diverse sume de bani, cuprinse între 50 și 600 de euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers, fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari”, au transmis procurorii anticorupție.

Fabrica de permise de la Suceava. La percheziții s-au găsit bani în găleți și ligheane

În urmă cu doi ani procurorii anticorupție au descoperit aproape 1 milion de euro ascunși în găleți, ligheane și chiar în pereți, în timpul perchezițiilor de la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava, RAR, dar și la domiciliile angajaților. 

„În urma finalizării perchezițiilor efectuate de către procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Suceava în cele trei dosare penale, au fost ridicate sume de bani și bunuri în valoare de peste 1.000.000 euro, după cum urmează: În urma finalizării perchezițiilor efectuate de către procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Suceava în cele trei dosare penale, au fost ridicate sume de bani și bunuri în valoare de peste 1.000.000 euro”, transmiteau atunci procurorii DNA

Polițiștii sunt învățați din școala să nu ia mită. Ce cursuri urmează viitorii ofițeri

În prezent, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, îşi desfășoară activitatea aproximativ 130.000 de cadre, iar potrivit DGA atât personalul nou-încadrat, cât și cei care sunt numiți în funcții de conducere trebuie să participe la activități „de prevenire a corupției”.

  • Doar în primele luni ale anului 2023 au fost instruiți 24.092 de angajați MAI cu funcții de conducere şi execuție, în legătură cu principalele infracțiuni de corupție, precum și consecințele implicării în astfel de fapte, fiind desfășurate 1.541 de activități pe linia prevenirii corupției. 

Acțiuni de prevenire a corupției foto: DGA

De asemenea, DGA desfășoară stagiul de formare Etică și integritate organizațională în MAI”, destinat tinerilor funcționari ai MAI, aflați în primi doi ani de carieră. Reprezentanții instituției spun că numărul celor care participă la astfel de activități este în creștere de la an la an.

În cadrul Academiei de Poliție, ,Alexandru Ioan Cuza”, începând cu anul universitar 2016-2017 şi până în anul universitar 2021-2022, a fost introdusă în programa de învăţământ, disciplina de studiu „Integritate şi prevenirea corupției”, destinată studenților din anul I ai Facultăților de Poliţie, Poliție de Frontieră şi Jandarmi, iar din anul universitar 2017-2018 şi până în anul universitar 2021-2022, disciplina a fost introdusă şi la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative. 

În cadrul acestei discipline, DGA a susținut temele: „Formele de manifestare a corupției în cadrul poliţiei”; „Avertizorul de integritate şi atitudinea în faţa faptelor de corupție” şi ,,Testarea integrității profesionale”. 

Noi cursuri de etică pentru polițiști

Începând cu anul universitar 2023-2024, studenții anului II, ai seriilor 2022 2026, domeniul de studii „Drept”, 2022 2025 şi 2023 2026, domeniul de studii ,,Ordine şi siguranță publică”, vor urma cursul „Etică şi integritate”, precum şi studenții anului I, ai seriei 2023 2027, domeniul de studii „Drept”, vor urma cursul „Etică şi integritate”. 

Începând cu anul universitar 2023-2024, studenții anului II, ai seriilor 2022 2026, domeniul de studii „Drept”, 2022 2025 şi 2023 2026, domeniul de studii ,,Ordine şi siguranță publică”, vor urma cursul „Etică şi integritate”, precum şi studenții anului I, ai seriei 2023 2027, domeniul de studii „Drept”, vor urma cursul „Etică şi integritate”. 

Sesiunile de formare au fost introduse în planurile de învățământ ale Institutului de Studii pentru Ordine Publică (în perioada 2015-2016), ale Centrului Multifuncţional de Pregătire Schengen Buzău (din 2017 până în prezent) și ale Centrului de Formare Inițială şi Continuă al MAI Orăştie (din 2018 până în prezent). 

Printre temele abordate în cadrul sesiunilor, se numără: „Valori personale vs. valori profesionale“, „Etica individuală”, Comunicarea etică”, „Integritatea profesională”, „Etica şi deontologia profesională”.

Ultimul stagiu de formare a avut loc la Centrul de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. din Orăştie, în perioada 26-28.04.2023, participanții fiind angajați MAI, aflați la început de carieră, care îşi desfășoară activitatea în cadrul structurilor de poliție și jandarmi din județele Hunedoara şi Alba.