26 mai 2023 | 16:50

Tinerii din România s-au făcut de tot râsul în UE. Sunt mulți care nici nu muncesc, nici nu merg la școală

ACTUALITATE
Tinerii din România s-au făcut de tot râsul în UE. Sunt mulți care nici nu muncesc, nici nu merg la școală

Tânăra generație din țara noastră nu face o impresie prea bună în Uniunea Europeană, conform celor mai recente date statistice de la Eurostat.

România marchează performanța negativă de a fi pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește proporția tinerilor care nu învaţă şi nici nu lucrează.

Tinerii din România fug de muncă, dar și de școală. Situația e gravă

Practic, la noi în țară există un număr îngrijorător de tineri fără nicio perspectivă de viitor, neintegrați în normalul cotidian, care presupune fie să ai un loc în câmpul muncii, fie să te școlarizezi și să capeți competențe profesionale pentru a avea acces la un job mai târziu.

Datele Eurostat ar trebui să ridice serioase semne de întrebare factorilor de decizie, fiindcă o țară cu o generație tânără ce nu are niciun soi de inserție socială este, în mod evident, un stat eșuat și pierdut, fără șanse reale de dezvoltare pe viitor.

Conform analizei oficiale a statisticienilor europeni, anul trecut mai mult de o zecime (11,7%) dintre tinerii (15-29 ani) din Uniunea Europeană nu erau ocupaţi, în educaţie sau formare(aşa-numiţii NEETs -neither in employment nor education or training).

Grav e că acest procent e diferit de la o țară la alta, dar cea mai îngrijorătoare situație o regăsim la noi. De exemplu, procentul e de doar 4,2% în Ţările de Jos, în timp ce la noi a ajuns la 19,8%. Nicăieri în toată comunitatea europeană nu întâlnim o situație mai critică în rândul tinerei generații.

În actualul context al crizei educației, aceste statistici ar trebui să reprezinte punctul de plecare pentru discuții serioase în care să fie implicați factorii de decizie, școlile, universitățile, reprezentanți ai mediului privat, psihologi, dar și părinții, pentru a se pune bazele unor strategii economico-sociale care să stimuleze inserția tinerilor atât în câmpul muncii, cât și în mediul școlar. Altfel, riscăm să avem o generație fără busolă, pe care nu ne vom putea baza la bătrânețe că va reuși să ne plătească pensiile.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele