România, „repetentă” la digitalizare: suntem cu mult sub media europeană
În România, situația competențelor digitale este una cu care nu ne putem lăuda, în mod deosebit. Evident, vorbim despre o statistică realizată pe țară, raportată la nivelul Uniunii Europene, nu la fiecare individ, în parte.
Potrivit unui raport, numai 28% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani dețin competențe digitale de bază, în comparație cu media UE, de 54%.
Ca o ciudățenie, România se află locul din UE în ceea ce privește absolvenții de TIC, adică 6,7% dintre toți absolvenții de învățământ superior, informează economedia.ro.
Conform a ceea ce se cunoaște, România implementează, în prezent, o serie de măsuri din Planul Național de Redresare și Reziliență, cu scopul de a remedia situația din „teren”.
Totuși, stăm destul de bine în ceea ce privește conectivitatea digitală, în ciuda faptului că zonele de acoperire 5G nu sunt chiar atât de numeroase în țara noastră. Vorbim despre 27% acoperire, față de media Uniunii Europene, de 81%.
Nici IMM-urile nu stau mai bine în ceea ce privește digitalizarea de bază
Comisia Europeană a remarcat că numai 53% dintre IMM-uri au un nivel de digitalizare de bază, în țara noastră, România având un scor foarte slab la digitalizarea afacerilor.
În plus, un procent infim de 24% dintre utilizatorii online români apelează serviciile de e-guvernare, comparativ cu media Uniunii Europene, de 74%.
Nici la capitolul accesării fișelor medicale nu stăm prea bine, de vreme ce, românii par să nu știe cum să facă asta în mediul online, ceea ce, evident, i-ar scuti de timp pierdut la diverse ghișee și cabinete.
Este important de știut că PNRR-ul prevede investiții semnificative în infrastructura eHealth și servicii de telemedicină ce conectează pacienții și îngrijitorii acestora, dar mai avem mult până departe.
Pași mici, în acest sens, sunt făcuți zilnic, însă pentru a ajunge aproape de media europeană trebuie să mai învățăm un pic. De altfel, luând în calcul situația critică din anumite sate românești, nici nu-i de mirare că acest lucru se întâmplă în zilele noastre.