25 mai 2023 | 17:53

Protest al profesorilor în Capitală. Nicolae Ciucă: „Nu pot să le promit ceva ce nu se poate realiza”

ULTIMA ORĂ
Protest al profesorilor în Capitală. Nicolae Ciucă: „Nu pot să le promit ceva ce nu se poate realiza”

Un protest al profesorilor are loc în Capitală, joi, în cea de-a patra zi de grevă generală. Peste 15.000 de cadre didactice sunt așteptate în Piața Victoriei. Sindicatele ar urma să anunțe dacă va fi reluată sau nu activitatea în școli, în contextul în care Executivul le-a respins principala solicitare, creșterea salariilor.

Noi discuții între sindicaliști și guvernanți. Ce spune premierul

Update joi, 25 mai 2023, ora 17.51. Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre protestul profesorilor din București, spunând că a prezentat oferta Guvernului și asumarea prin PNRR a legii salarizării. 

Totuși, acesta a spus că nu poate promite ceva ce nu se poate realiza.

„Am avut un dialog deschis și am fost de fiecare dată cât se poate de disponibil pentru ceea ce a reprezentat prezentarea onestă a ceea ce poate Guvernul să ofere în acest moment și am rugat și îi rog în continuare, fac apel, să înțeleagă să nu ne împingă să facem aceleași greșeli pe care le-am făcut în 30 de ani.

Ne-am asumat prin PNRR să venim cu o nouă lege a salarizării, am făcut în așa fel încât să devansăm toate procedurile pentru elaborarea legii și în perioada imediat următoare să avem până la data de 15 iulie proiectul finalizat.

De la 15 iulie personalul din educație va intra în discuție cu ministerul Muncii, find prima categorie care va avea clarificat acest aspect. Ca atare, îi rog cât se poate de sincer și onest, cred că am demonstrat că tot ceea ce ne-am asumat am făcut.

Nu pot să le promit acum și nu voi promite ceva ce nu se poate realiza. Dacă nu am învățat din greșelile pe care le-am făcut în acești ani de zile, atunci înseamnă că suntem pe un parcurs care ne va duce din greșeală în greșeală fără să putem finaliza ceva”, a transmis premierul, despre greva din educație.

Nicolae Ciucă a mai spus că „încă de la începutul acestei acțiuni de protest a sindicatelor din educație am căutat să demonstrăm că înțelegem și că într-adevăr profesorii din România merită recunoștința noastră și merită să fie situați pe grila de salarizare, acolo unde noi ne-am asumat prin programul de guvernare și la nivelul Coaliției că trebuie să fie”.

Update joi, 25 mai 2023, ora 15:49. Protestul cadrelor didactice a luat sfârșit după ora 14.30, în fața Parlamentului. Guvernul a anunțat că vor avea loc discuții cu sindicaliștii, de la ora 16.00, la Palatul Victoria.

La aceste discuții vor participa secretarul general al Guvernului, miniștrii Educației, Finanțelor, Muncii și Investițiilor și Proiectelor Europene, aceiași cu care au avut loc și negocierile de miercuri.

„Guvernul României a invitat reprezentanții sindicatelor din educație la o nouă rundă de dialog. Întâlnirea, la care participă echipa de negociere formată din secretarul general al Guvernului, miniștrii Educației, Finanțelor, Muncii și Investițiilor și Proiectelor Europene, este programată pentru ora 16:00, la Palatul Victoria”, a transmis Guvernul.

Noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Update joi, 23 mai 2023, ora 14:00. Profesorii au ajuns la Palatul Parlamentului, nemulțumiți de oferta făcută de Guvern.

Între timp, Marcel Ciolacu a fost huiduit în Buzău de câteva sute de cadre didactice care au ieșit în stradă și acolo. Liderul PSD a susținut un discurs de Ziua Eroilor perturbat de vuvuzele și scandări ale profesorilor.

„Aș fi vrut în mod deosebit la sfârșit să mă adresez și doamnelor și domnilor profesori, dar încă de la început aș dori să vă mulțumesc pentru respectul pe care ni l-am arătat astăzi unii altora și sunt ferm convins că după această manifestare în această zi sfântă de Înălțare o să o să ne strângem cu toții la prefectură și vom continua discuțiile împreună”, a spus Marcel Ciolacu.

Update joi, 23 mai 2023, ora 13:44. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a făcut apel la dialog către liderii sindicali, precizând că Executivul „nu este în grevă”.

„Facem încă o dată un apel la dialog către liderii sindicali. (…) Guvernul nu este în grevă, suntem aici, membrii cabinetului sunt aici, disponibilitatea noastră la dialog este aici. Nu am discutat cu liderii de sindicat doar la Palatul Victoria. Au fost miniştri din cabinet care au mersi ieri la întâlnirea cu liderii sindicatelor chiar la sediul lor. Este un dialog care trebuie să continue.

Desigur, nu ne împiedică să spunem, chiar poate ar fi mai bine ca acest dialog să continue în timp ce copiii noştri învaţă la şcoală, în timp ce profesorii lor, educatorii lor, la rândul lor, sunt la şcoală”, a spus Dan Cărbunaru într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a mai spus că procesul de învățământ a fost afectat oricum de cei doi ani de pandemie. El a precizat că orice întârziere suplimentară a întoarcerii la școală afectează elevii.

„Au afectat emoţional copiii noştri, au afectat poate şi interacţiunea cu dascălii lor şi orice întârziere suplimentară a întoarcerii la şcoală nu este decât de natură a afecta în plus elevii, tinerii noştri, mai ales într-un context în care cel puţin o bună parte dintre ei, cei care sunt încă în clasa a opta sau a douăsprezecea, se pregătesc de examene şi au nevoie de pregătire,

au nevoie să îşi vadă profesorii, au nevoie să înlocuiască emoţiile generate de faptul că au sau nu medii încheiate, intră sau nu în examene, cu emoţiile pregătirii în sine, care sunt singurele emoţii pe care ar trebui să le aibă în acest moment elevii din România”, a declarat Dan Cărbunaru.

Update joi, 23 mai 2023, ora 12:42. La protestul profesorilor s-au alăturat și elevi, cu pancarte precum „Elevii sunt cu voi”, „Elevii vă susțin” și „Vă iubim”. Manifestanții au plecat în marș către Parlament.

Update joi, 23 mai 2023, ora 12:35. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a spus că Executivul dorește să crească salariile profesorilor.

„Dovadă concretă a măsurilor pe care Guvernul doreşte să le ia în acest sens este că, aşa cum s-a anunţat public, până la data de 15 iulie va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării în care Educaţia se găseşte prioritară şi care va sta la baza discuţiilor cu toţi cei interesaţi, inclusiv cu liderii sindicatelor din Educaţie,

astfel încât la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară, în toamnă, această lege a salarizării care să găsească inclusiv aceste creșteri salariale din educaţie să poată să devină realitate”, a spus Dan Cărbunaru.

Protest al profesorilor în Capitala, in cea de-a patra zi de grevă. Peste 15.000 de cadre didactice, asteptate în Piata Victoriei 

Protestul profesorilor din Piața Victoriei. Foto: Inquam Photos

Reprezentanții Guvernului au transmis că între timp, până la data de 15 iulie, urmează să fie acordate prime pentru cariera didactică, atât pentru personalul didactic, cât și pentru cel didactic auxiliar și cel nedidactic.

Pentru personalul didactic si pentru personalul didactic auxiliar guvernul va oferi în luna iunie a acestui an suma de 1.000 de lei, sumă forfetară, ce urmează să intre pe un card ce va fi emis după modelul cardurilor pentru energie.

Apoi, în octombrie, va fi încărcată pe același card suma de 1.500 de lei, din care 500 de lei reprezintă suma forfetară, iar diferenţa de 1.000 de lei sunt bani pentru susţinerea activităţii didactice, activităţii curente de lucru ale personalului din sistemul de învăţământ.

Personalul nedidactic va primi în iunie și octombrie câte 500 de lei, pe același tip de carduri. În fiecare caz, 150 de lei va reprezenta suma forfetară.

Sindicaliștii resping oferta Guvernului

Pe de altă parte, sindicaliștii au anunțat că resping cardurile oferite de Guvern și continuă greva generală în școli.

„Am hotărât să dăm un răspuns astăzi la oferta înaintată aseară. Miile de colegi spun un NU hotărât acestei oferte. Greva este pentru demnitate, pentru statutul social, este o grevă pentru respect.

Oamenii nu vor aceste bonusuri, vor să aibă venituri pentru pensii, majorări salariale adică. Aceste vouchere nu contribuie la pensii.

Guvernul nu a înțeles nimic cu aceste stimulente. Guvernul nu și-a luat niciun angajament pentru salarizare. Acea lege care urmează să fie dată nu înseamnă că va fi respectat statutul personalului didactic.

Oamenii demonstrează pentru că au fost jigniți. Ne vrem o țară care nu acceptă umilința. Pentru tot ce se întâmplă în continuare, ne referim la examene, este responsabilitatea guvernului. Ei știu care este situația, ei trebuie să vină cu o ofertă care trebuie să fie acceptată de colegii noștri. Colegii au transmis foarte ferm că atâta vreme cât nu va exista o ofertă corectă, vor continua protestele.

Nu vorbesc de înghețarea anului școlar. Guvernul decide când această acțiune se încheie”, au spus sindicaliștii, în timp ce aproximativ 10.000 de cadre didactice protestează în Piața Victoriei în acest moment.

Știrea inițială:

Profesorii, protest în Capitală

Protestul este organizat de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”. Conform adresei transmise de sindicate către Primăria Capitalei, pentru autorizarea acțiunii, mitingul va avea loc între orele 12:00 și 16:00.

Cele mai recente negocieri ale sindicatelor din educație cu guvernanții au avut loc miercuri, la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Premierul Nicolae Ciucă nu a participat, însă a trimis patru miniștri pentru a-i convinge pe profesori să își reia activitatea.

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a anunțat că deocamdată nu pot fi majorate salariile, precizând că măririle salariale se vor regăsi în noua lege a salarizării, care ar urma să fie trimisă Parlamentului la începutul lunii septembrie, conform promisiunilor actualului prim-ministru.

Oferta guvernanților pentru cadrele didactice

Guvernanții le-au propus profesorilor acordarea unui card cu 2.500 de lei, bani pe care să îi primească în două tranșe, jumătate în iunie și jumătate în octombrie, și pe care să îi folosească pentru cariera didactică.

„Față de discuțiile anterioare cu reprezentanții sindicatelor din învățământ, oferta suplimentară a Guvernului pentru recunoașterea calității și redefinirea demnității de profesor, de dascăl, va fi aceea a acordării a unei sume în luna iunie și alteia în luna octombrie, care va consta într-un card pentru cariera profesională acordată cadrului didactic. Suma propusă este de 1.000 de lei pentru luna iunie și 1.500 de lei pentru luna octombrie.

De asemenea, din discuții, s-a solicitat și am fost de acord ca astfel de sume să fie acordate și personalului nedidactic, în cuantum de 500 de lei în luna iunie și de 500 de lei în luna octombrie”, a sus secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.

Primul răspuns al sindicatelor din educație a fost că greva generală va continua cel puțin până joi, când vor anunța ce decizia au luat în urma unor consultări cu toți sindicaliștii.

Care sunt revendicările profesorilor

Principala revendicare a profesorilor este majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie.

Aceștia au menționat că salarizarea întregului personal didactic de predare trebuie să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic.

„Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic; Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;

Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei”, sunt alte revendicări.