Cresc prețurile la energie pentru români, din nou: s-a închis robinetul cu subvenții, lovitura vine de la Bruxelles
La nivel european, în ultimul an, au fost introduse o serie de măsuri menite să amelioreze impactul financiar al creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Acestea au ușurat un pic povara pe românii vulnerabili, dar era evident că subvențiile nu vor fi pentru totdeauna.
Înainte de finele acestui an, după cum a solicitat Comisia Europeană, toate statele membre UE, printre care și România, ar trebui să desființeze orice măsură de sprijin pentru prețurile la energie, în speranța echilibrării finanțelor publice și, mai ales, pentru a respecta regulile fiscale în 2024, conform Reuters.
De ce vor crește prețurile la energie
În timp ce majoritatea românilor plătesc niște prețuri subvenționate în prezent la energie, acest lucru ar trebui să nu mai existe în 2024, conform unei recomandări venite din partea Comisiei Europene. „Toate statele membre ar trebui să elimine măsurile de sprijin în domeniul energiei, aflate în vigoare, până la finele lui 2023″, a anunţat executivul comunitar în recomandările sale anuale, a căror îndeplinire are un impact asupra obţinerii de granturi europene de la Fondul de relansare. Cu alte cuvinte, dacă nu vor crește tarifele plătite la nivel național pentru curent electric și gaze naturale, țara noastră va pierde fonduri europene.
„În situaţia în care noi majorări de preţuri la energie vor necesita implementarea de măsuri de sprijin, acestea ar trebui să fie concentrate pe protejarea gospodăriilor şi firmelor vulnerabile, să fie accesibile din punct de vedere fiscal şi să păstreze stimulentele pentru economisirea energiei”, se mai arată în recomandările emise miercuri de Comisia Europeană.
Pe de altă parte, prețurile la energie sunt un pic mai reduse comparativ cu momentul implementării respectivelor politici de subvenționare. Din acest motiv, s-a ajuns în situația în care nivelul de sprijin nu este sustenabil și s-ar putea reflecta în situația în care mai multe state membru nu vor fi în măsură să își respecte limitele privind cheltuielile primare nete recomandate de Bruxelles.
„Pentru evitarea riscului de pierdere a banilor europeni, ministrul Marcel Boloş a obţinut un acord de principiu din partea Comisiei Europene pentru ca sumele alocate din bugetul de stat pentru compensarea preţului la energie pentru IMM-uri şi beneficiari prin Fondul de Tranziţie Energetică să fie decontate din fonduri UE, în valoare de până la 500 milioane de euro. Acesta doreşte introducerea unor măsuri excepţionale de utilizare a fondurilor pentru sprijinirea IMM-urilor afectate în special de creşterea preţurilor la energie”, au declarat săptămâna trecută pentru Agerpres surse din minister. Cu alte cuvinte, firmele ar trebui să fie mai puțin lovite de recomandarea Comisiei Europene, dar românii obișnuiți au mari șanse să plătească tarife mai mari la energie și gaze naturale.