23 mai 2023 | 19:53

Transformarea închisorii din Pitești unde au fost torturați și omorâți sute de deținuți politici: Experimentului din Pitești ”trebuia” să dispară

ACTUALITATE
Transformarea închisorii din Pitești unde au fost torturați și omorâți sute de deținuți politici: Experimentului din Pitești ”trebuia” să dispară

Închisoarea Pitești este numele sub care este cunoscut fostul penitenciar din Pitești. Acesta este renumit pentru așa-zisele încercări de „reeducare”, efectuate sub autorizația autorităților comuniste în perioada anilor 1949-1952.

În acest sens, a primit deja aviz favorabil de la Comisia Națională a Monumentelor Istorice, asta după ce o parte din fosta închisoare Pitești, locul unde s-a desfășurat teribilul Experiment Pitești în perioada 1949-1951, a fost la un pas să fie demolată. Intervenția unei fundații a stopat însă planurile.

Ca referință, experimentul Pitești a fost terminat în septembrie 1951, imediat după înlăturarea din fruntea Partidului Comunist Român a comuniștilor extremiști – facțiunea moscovită, Ana Pauker, Teohari Georgescu și Vasile Luka – de către noua linie a desprinderii de Moscova sub conducerea lui Gheorghe Gheorghiu Dej.

În acest experiment macabru, le erau administrate deținuților bătăi și torturi brutale, zilnic, cu scopul de a „reeduca total” deținuții politici, majoritatea studenți, membri în grupări interzise de comuniști ca Partidul Național Țărănesc și Partidul Național Liberal, precum și cei inspirați de Garda de Fier sau membri sioniști ai comunității evreiești din România.

Locul în care s-a desfășurat Experimentul Pitești sau Fenomenul Pitești devine monument istoric

Mai exact, închisoarea din Pitești a fost începută spre sfârșitul anilor ’30, pe vremea Regelui Carol al II-lea, și a fost terminată în timpul dictaturii lui Ion Antonescu. După proclamarea Republicii Populare Române, clădirea a fost folosită ca arest pentru cei care comiteau infracțiuni minore.

Apoi, a devenit un loc de „reeducare”, după modelul închisorii din Suceava. Grupul de supraveghetori a fost condus de Eugen Țurcanu, fost student la Universitatea din Iași și membru al PCR. Asistenții lui erau „veterani” trecuți prin reeducare și grupul a primit numele „Organizația Deținuților cu Convingeri Comuniste”.

Doar că această reeducare era extrem de aspră. Pedepsele erau de natură psihologică, săvârșite prin umilire, și de natură fizică, prin tortură. Pentru a descuraja loialitățile dinaintea încarcerării, deținuții au fost obligați să se tortureze între ei. Bătăile erau administrate regulat și multe abateri erau inventate pentru ca supraveghetorii să aibă motiv pentru a aplica violența. Victimele „Experimentului Pitești” treceau printr-un interogatoriu combinat cu tortură fizică. Procesul se numea „demascarea externă” și avea ca scop aflarea detaliilor intime din viața personală a acestora. În speranța că vor evita ororile fizice, mulți deținuți recunoșteau păcate pe care nu le săvârșiseră, de fapt.

Închisoarea din Pitești

Închisoarea asigura și o selecție preliminară pentru lagărele de muncă de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, Ocnele Mari, Aiud, Gherla, Târgu Ocna, Râmnicu Sărat, Târgșor și altele, unde echipe de foști deținuți urmau să continue experimentul.

La conducerea închisorii s-au aflat : Stănescu Vasile (1944 – 1949); căpitan Dumitrescu Alexandru (1949 – 1951); locotenent Kovacs Anton (1951 – 1953); locotenent Savu Victor (1953 – 1954); căpitan Mândreș Petre (1954 – 1956); maior Ivașcu Ștefan (1956 – 1958); maior Cârstoiu Sebastian (1958 – 1961); maior Toma Mihai (1961 – 1977).

Din păcate, în penitenciarul Pitești au murit în urma torturilor la care au fost supuși, între o sută și două sute de deținuți, fără a se cunoaște deocamdată numărul total al acestora. În orice caz, cauza morții era falsificată în certificatul de deces, pentru a nu rămâne dovezi posterității.

Închisoarea din Pitești

După 1989, abandonată și parțial în ruină, clădirea a fost vândută unei firme de construcții în 1991; mai multe clădiri au fost fie distruse, fie total schimbate. Clădirea este proprietatea firmei Conarg, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, ce dorea să o demoleze pentru a ridica un bloc de locuințe. Un memorial a fost construit în fața intrării închisorii.

Iar acum devine monument istoric. Asta după ce în ianuarie 2021, o firmă ce a construit zeci de blocuri în Pitești și Capitală obținuse de la Primăria Pitești un certificat de urbanism pentru desființarea acestei clădiri. Clădirea pentru care se cerea desființarea era chiar celularul fostei închisori Pitești, adică locul unde au fost torturați sute de deținuți politici în cadrul Experimentului Pitești.