23 mai 2023 | 15:55

La ce vârstă încetează creierul uman să se dezvolte, de fapt: studiul care demontează tot ce credeai

ACTUALITATE
La ce vârstă încetează creierul uman să se dezvolte, de fapt: studiul care demontează tot ce credeai

Când poți considera cu adevărat că ai un creier „adult”: iată o întrebare pe care oamenii și-au adresat-o îndelung, în timp.

Unii susțin adesea că creierul este complet format la vârsta de 25 de ani, ceea ce ne face mai raționali, dar și mai greu de schimbat. Lucrurile sunt, de fapt, mult mai complexe de atât.

După cum notează o lucrare din 2013, noțiunea potrivit căreia „dezvoltarea creierului nu este completă până aproape de vârsta de 25 de ani se referă în mod specific la dezvoltarea cortexului prefrontal”. Cortexul prefrontal face parte din lobul frontal, uneori descris ca „partea rațională” a creierului.

„Cortexul prefrontal, o regiune a creierului responsabilă pentru controlul și inhibiția cognitivă, se dezvoltă mai lent”, a explicat Shannon Odell, specialist în neuroștiință și comunicator științific, într-un videoclip Ted-Ed.

Zona devine mai dezvoltată în adolescență, spune Odell, iar „Adulții beneficiază de un cortex prefrontal bine dezvoltat, permițându-le să execute mai bine abilitățile care necesită învățare, concentrare și memorie”.

Multe studii, aceeași concluzie

Potrivit unui raport din 2005 aparținând NBC News, cercetarea, care era încă în desfășurare la acea vreme, a implicat scanări prin rezonanță magnetică (RMN) a 2.000 de persoane cu vârste cuprinse între 4 și 26 de ani.

Dr. Jay Giedd, care a inițiat cercetarea, a declarat Centrului de Informare și Pedeapsa cu Moartea, în 2004: „Când am început, ne-am gândit să urmărim copiii până la 18 sau 20 de ani. Dacă ar fi să alegem un număr acum, probabil că am merge până la 25 de ani”.

Cercetătorii din spatele unei lucrări din 2022, care a fost publicată în revista Nature, au realizat diagrame despre cum crește creierul uman de-a lungul vieții, analizând volumele diferitelor țesuturi din creier prin intermediul a 123.984 de scanări RMN de la 101.457 de participanți. Gama de vârstă a participanților a fost vastă, variind de la 115 zile după concepție, până la 100 de ani.

„În general, înțelegem cât de mare este creierul uman, dar nu am reușit niciodată să măsurăm acest lucru cu o asemenea precizie sau la o scară atât de mare de-a lungul întregii vieți”, au declarat coautorii studiului, Dr. Richard Bethlehem, de la Universitatea din Cambridge, și Dr. Jakob Seidlitz, de la Universitatea din Pennsylvania, pentru IFLScience.

„Nu există un singur set de date care ar putea răspunde la această întrebare”, explică ei. „Numai prin acest efort cu adevărat global am reuși să împletăm virtual zeci de seturi de date de neuroimagistică la o scară mare”, s-a menționat, de asemenea.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele