21 mai 2023 | 23:24

Ei sunt femeia și bărbatul perfecţi prin filtrul gândirii inteligenței artificiale

ACTUALITATE
Ei sunt femeia și bărbatul perfecţi prin filtrul gândirii inteligenței artificiale

Un proiect desfășurat a arătat cum își imaginează inteligența artificială că ar arăta femeia și bărbatul perfecţi. Cu toate acestea, s-a demonstrat că aceasta întâmpină biasuri de diferite tipuri, astfel că filtrele sale nu sunt unele realiste.

Un grup de conștientizare a tulburărilor de alimentație ridică gradul de conștientizare cu privire la generatoarele de imagini ale inteligenței artificiale și cum aceasta propagă standarde nerealiste de frumusețe, în urma algoritmilor folosiți.

femeia și bărbatul perfect

Barbatul perfect in imaginatia AI Foto – Bulimia Project

Proiectul „Bulimia” le-a cerut generatorilor de imagini Dall-E 2, Stable Diffusion și Midjourney să creeze corpul feminin perfect, dar și cel bărbătesc, în anul 2023. Rezultatele au fost de departe ceea la ce te așteptai.

„Femeile minione au apărut în aproape toate imaginile create de Dall-E 2, Stable Diffusion și Midjourney, dar cele din urmă au venit cu cele mai nerealiste reprezentări ale corpului feminin. Același lucru se poate spune despre fizicul masculin pe care l-a generat, astfel că toate imaginile arată ca versiunile photoshopate ale culturiștilor”, au scris reprezentanții proiectului într-o postare în care detaliază descoperirile lor.

Cum imaginează AI femeia și bărbatul perfecți

Echipa de cercetare a descoperit că aproximativ 40% dintre imaginile generate de AI descriu corpuri nerealiste, iar acest lucru mai mult în cazul bărbaților decât al femeilor. De asemenea, 53% dintre imagini arată tonuri măslinii ale pielii, în timp ce 37% dintre chipurile generate aveau părul blond.

femeia și bărbatul perfect

Femeia perfecta imaginata de AI Foto – Bulimia Project

Ulterior, echipa a cerut generatorului de imagini să recreeze imaginea „femeii perfecte în 2023” mai generală, precum și cea a bărbatului. Potrivit constatărilor, principala diferență dintre cele două solicitări a fost faptul că imaginile conțineau părți ale corpului mai disproporționate și nerealiste.

„Având în vedere că rețelele de socializare folosesc algoritmi bazați pe conținutul care primește cele mai multe vizualizări, este ușor de ghicit de ce redările AI ar ieși mai sexualizate. Putem doar să presupunem că motivul pentru care AI a venit cu atât de multe versiuni ciudate ale corpului este faptul că rețelele sociale promovează tipuri de corp nerealiste”, a mai adăugat echipa.

Prejudecățile rasiste și sexiste au fost găsite în mod repetat în generatoarele de inteligență artificială. Conform descoperirilor Proiectului Bulimia, acestea sunt, de asemenea, părtinitoare către tipuri de corp nerealiste. Ca o concluzie, în era filtrelor Instagram și Snapchat, nimeni nu poate atinge în mod rezonabil standardele fizice stabilite de rețelele de socializare, astfel că, majoritatea oamenilor încearcă să îndeplinească idealuri nerealiste într-o realitate finită, potrivit bulimia.com.