22 mai 2023 | 09:00

Cât de săraci sunt românii de trebuie să stea în frig: câți nu-și permit încălzirea locuinței în România, dar în occident

ACTUALITATE
Cât de săraci sunt românii de trebuie să stea în frig: câți nu-și permit încălzirea locuinței în România, dar în occident

În funcție de studiile Eurostat, Institutul European de Statistică, se iau o serie de decizii la nivel european și, mai ales, se conștientizează cu exactitate gravitatea unor probleme care ne afectează pe mulți dintre noi. Nu în ultimul rând, ilustrează perfect sărăcia din România.

La nivel european, în 2021, aproximativ 6,9% din populația Uniunii Europene a fost nevoită să stea în frig pentru că nu și-a permis să își încălzească locuința în mod corespunzător, conform celei mai recent analize pe marginea subiectului publicată de Eurostat. În România, procentul a fost de aproximativ 10% și, deși există stat mai sărace decât atât, cu mai mult de 12%, realitatea autohtonă este cât se poate de îngrijorătoare. 

saracie romania occident procent

Cât de săraci sunt românii, în raportul cu restul Europei

Dacă 10% dintre români au fost nevoiți să stea în frig în 2021, din cauza sărăciei, merit să ai în vedere că există țări într-o situație semnificativ mai îngrijorătoare. De exemplu, în Bulgaria, realitatea cotidiană este că aproximativ 24% dintre cetățenii țării sunt nevoiți să stea în frig, cel mai ridicat procent din Europa.

Nici lituanienii nu stau semnificativ mai bine, fiind nevoiți în proporție de 23% să locuiască în frig. Deși situația s-ar putea să se mai fi îmbunătățit un pic din 2021, perioada adresată de studiu și până în prezent. Tot mai gravă decât în România este situația în Cipru – 19%, Grecia – 18% și Portugalia – 16%. La polul opus, într-o manieră aproape previzibilă, se află Finlanda – 1%, Suedia, Slovenia și Austria, toate sub 2 procente.

În final, cele 10,1 procente ilustrate pe harta de mai sus pentru România reprezintă cea mai recentă referință a sărăciei de pe meleaguri mioritice. Deși căldura în casă pe timp de iarnă reprezintă una dintre condițiile fundamentale ale unui trai decent, în mod regretabil, un român din zece nu-și permite acest privilegiu în mod regulat. În teorie, bulgarii, lituanienii, ciprioții sau grecii o duc mai rău decât noi la acest capitol, dar asta cu siguranță ”nu ne ține de cald”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele