19 mai 2023 | 21:11

Lege nouă pentru toți șoferii din România. E de bine, doar în occident mai vezi așa ceva

ACTUALITATE
Lege nouă pentru toți șoferii din România. E de bine, doar în occident mai vezi așa ceva

Noi modificări legislative apar și fac deliciul șoferilor din țara noastră. Acum este vorba despre faptul că a apărut posibilitatea ca șoferii noștri să-și poată verifica singuri, online, cazierul rutier cu istoricul sancțiunilor.

Odată cu digitalizarea instituțiilor publice, cetățenii beneficiază de o serie de măsuri ce păreau incredibile în urmă cu trei sau patru ani.

Acum, dacă ai un telefon sau un computer conectat la internet, ai mari șanse să obții o serie întreagă de documente oficiale, de la instituțiile statului, fără să fie nevoie să te deplasezi fizic sau să depui vreun dosar. Totul se realizează online, din confortul propriei tale case.

Mai nou, ai posibilitatea de a-ți verifica de acasă cazierul rutier cu istoricul sancțiunilor. Înainte era nevoie să stai la cozi interminabile la ghișee pentru a rezolva această problemă!

S-a dat legea pentru milioanele de șoferi din România. De acum se poate și așa

„Ministerul Afacerilor Interne a operaţionalizat, începând de joi, 18 mai 2023, în cadrul platformei hub.mai.gov.ro secţiunea dedicată obţinerii on-line a istoricului sancţiunilor rutiere. Pentru a obţine acest document online, solicitantul trebuie să aibă sau să îşi creeze un cont pe portalul hub.mai.gov.ro sau pe ghiseul.ro”, anunţă autoritățile de la București.

Din păcate, o veste bună e întotdeauna însoțită de una mai puțin bună, așa că șoferii trebuie să știe că autoritățile române lucrează în această perioadă la implementarea unei noi taxe auto. Este denumită de oficiali TollRO și se va plăti în funcție de kilometri parcurși de clasa de poluare. „Rovinieta se va achita anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale din România si este structurata în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile si 12 luni. Tariful zilnic nu depășește 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depășește 12 % din tariful pentru 12 luni, tariful lunar nu depășește 19 % din tariful pentru 12 luni iar tariful pe două luni nu depășește 30 % din tariful pentru 12 luni. Nivelul rovinietei se va aproba prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii. Fapta de a circula fără rovinietă valabilă constituie contravenţie continuă şi se sancţionează cu amendă. În scopul descurajării circulației fără rovinieta valabilă, amenda prevăzută la alin. (1) se stabileste intre un minim, reprezentând dublul rovinietei pentru 12 luni si un maxim, reprezentând de patru ori rovinieta pentru 12 luni”, se arată în proiectul ministerul Transporturilor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele