19 mai 2023 | 12:58

Iranul a executat 3 persoane implicate în protestele pentru drepturile omului, declanșate de moartea lui Masha Amini

ULTIMA ORĂ
Iranul a executat 3 persoane implicate în protestele pentru drepturile omului, declanșate de moartea lui Masha Amini

Iranul a executat vineri trei bărbați acuzați de violențe mortale în timpul protestelor antiguvernamentale de anul trecut, în pofida obiecțiilor formulate de grupurile pentru drepturile omului.

Încă trei persoane executate în Iran. Prin ce au trecut bărbații

Mizan, site-ul web al sistemului judiciar, a anunțat execuțiile lui Majid Kazemi, Saleh Mirhashemi și Saeed Yaghoubi, fără a preciza cum au fost efectuate. Autoritățile susțin că aceștia ar fi ucis un ofițer de poliție și doi membri ai grupului paramilitar Basij în Isfahan, în noiembrie, în timpul protestelor la nivel național.

Grupurile pentru drepturile omului spun că cei trei au fost supuși la tortură, forțați să facă mărturisiri televizate și că li s-a refuzat un proces echitabil.

Protestele au izbucnit în septembrie anul trecut, după moartea tinerei de 22 de ani Mahsa Amini, care fusese reținută de poliția pentru moralitate a țării pentru că ar fi încălcat codul vestimentar islamic strict.

Demonstrațiile s-au transformat rapid în apeluri la răsturnarea teocrației care conduce Iranul de la Revoluția islamică din 1979.

Demonstrațiile s-au diminuat în mare parte în ultimele luni, deși există încă acte sporadice de sfidare, inclusiv refuzul unui număr tot mai mare de femei de a purta vălul islamic obligatoriu, cunoscut sub numele de hijab.

Numărul execuțiilor privind protestele se ridică la 7

Iranul a executat în total șapte persoane în legătură cu protestele. Grupurile pentru drepturile omului spun că acestea și alte câteva persoane care au fost condamnate la moarte au fost condamnate de către instanțe secrete ale securității statului și li s-a refuzat dreptul de a se apăra.

„Acuzarea s-a bazat pe „mărturisiri” forțate, iar rechizitoriul a fost plin de nereguli care arată că acesta a fost un caz motivat politic”, a declarat Hadi Ghaemi, directorul executiv al Centrului pentru drepturile omului în Iran, cu sediul la New York, despre cei trei executați vineri.

Grupul a declarat că Kazemi a sunat o rudă și a acuzat autoritățile că l-a torturat biciuindu-i picioarele, folosind un pistol cu electroșocuri și amenințându-l cu agresiunea sexuală.

Amnesty International, cu sediul la Londra, a criticat, de asemenea, cazurile.

„Modul șocant în care procesul și condamnarea acestor protestatari a fost accelerat prin sistemul judiciar iranian, pe fondul folosirii unor „mărturisiri” influențate de tortură, a unor grave vicii de procedură și a lipsei de probe, este un alt exemplu al disprețului nerușinat al autorităților iraniene față de dreptul la viață și la un proces echitabil”, a declarat Diana Eltahawy, director adjunct al Amnesty pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Iranul a lansat o represiune dură împotriva protestelor, prezentându-le – fără dovezi – ca fiind o conspirație susținută de străini. Protestatarii au declarat că s-au săturat de zeci de ani de represiune și proastă guvernare.

Economia iraniană este în picaj de când SUA s-au retras unilateral din acordul nuclear din 2015 și au restabilit sancțiunile paralizante.