Schimbare pentru elevii din România. De ce vor beneficia, după un proiect finanțat cu 250.000.000 de euro, prin PNRR
Elevii din România vor beneficia de achiziții ce vor fi făcute în cadrul unui proiect finanțat cu 250 de milioane de euro, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Ministerul Educației a lansat apelul.
De ce vor beneficia elevii
Mai exact, Ministerul Educației a lansat apelul de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi”, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Alocarea financiară PNRR totală pentru achiziţia microbuzelor electrice este de 250 de milioane de euro, fără TVA.
„Obiectivul urmărit în cadrul acestui apel vizează îmbunătăţirea condiţiilor de transport pentru elevi, cu precădere pentru elevii din zonele izolate, cu populaţie scăzută, prin furnizarea de microbuze şcolare electrice, prietenoase cu mediul şi cu un consum energetic redus.
Această măsură urmăreşte facilitarea accesului copiilor la educaţie, prin protejarea mediului înconjurător, contribuind în acelaşi timp şi la obiectivul Uniunii Europene de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030”, a transmis Ministerul Educaţiei.
Ministrul Muncii, despre salariile profesorilor
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, miercuri, că Guvernul are deschidere spre dialog pe tema salariilor profesorilor și că există un plan în acest sens, în contextul în care cadrele didactice au anunțat intrarea în grevă.
„Pot fi făcute discuţii şi au fost făcute discuţii. Cred că nu poate să acuze nimeni că nu avem capacitate de dialog şi deschidere la dialog, însă dacă aceste discuţii poate erau mai intens făcute când se scria PNRR şi noi PSD acuzam că se face totul la secret şi vor fi lucruri rele scrise acolo, iată că acum se dovedeşte că am avut dreptate.
Însă în continuare am avut o discuţie cu preşedintele partidului Marcel Ciolacu. Avem cumva făcută o deschidere o deschidere şi un plan pentru dumnealor, dar nu putem face legea salarizării unitare pe bucăţi. Acum pentru profesori, săptămâna viitoare pentru altă categorie salarială. Trebuie să o facem toată odată.
Discuţiile care au fost cu noi au fost că următoarea ramură care este extrem de importantă pentru ţară este educaţia şi avem capacitatea să rezolvăm aceste probleme, dar nu peste noapte şi nu cu forţa. Mesajul este unul singur, ceea ce a spus şi preşedintele Marcel Ciolacu, că educaţia este o prioritate şi că o vom rezolva în noua lege a salarizării. Nu putem pune în legea educaţiei drepturi salariale, că nu se poate”, a spus Marius Budăi.
Sindicaliştii din educaţie au avut o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă la Palatul Victoria. În urma acestei întrevederi, aceștia au anunțat că u s-a ajuns la un acord și că greva din învăţământ va începe luni, 22 mai, pentru că promisiunile sunt nesatisfăcătoare.