18 mai 2023 | 19:18

Record impresionant în aviație: iată cum decolează cel mai mare avion din lume, e o forță nemaivăzută

ACTUALITATE
Record impresionant în aviație: iată cum decolează cel mai mare avion din lume, e o forță nemaivăzută

Industria aviatică a ajuns la performanțe ce păreau simple scenarii de film în urmă cu trei sau patru decenii. Astăzi vedem plutind în aer la zeci de mii de metri adevărați mastodonți care te fac să te treacă fiori la o simplă privire.

Este și cazul avionului despre care vorbim astăzi – cel mai mare din lume, proiectat să transporte rachete și vehicule.

Acesta tocmai a reușit să decoleze și să plutească duminică în deșertul Mojave. Pentru curioși și pasionați, videoclipul ce poate fi vizionat mai jos nu mai are nevoie de niciun comentariu.

 

Imagini cu avionul impresionant care pare desprins din filme SF

În imagini se observă cum mastodontul vine cu o viteză amețitoare pe pistă pentru a-și lua zborul și în doar câteva clipe reușește să se desprindă de sol, părând că e o pasăre ușoară, nici gând că are sute de tone.

Avionul este denumit Roc și aparține producătorului de avioane Stratolaunch. La începutul acestui an, Roc a făcut istorie dobândind recordul pentru cel mai lung zbor al său. Aeronava, concepută pentru a transporta vehicule hipersonice, s-a dovedit capabilă să rămână în aer pentru perioade lungi de timp la o altitudine mai mare decât oricând înainte.

Noul record este o piatră de hotar semnificativă pentru companie, deoarece demonstrează progresul proiectului. Ca referință, trebuie punctat faptul că gigantul a rămas în aer aproximativ șase ore.

De asemenea, trebuie precizat și faptul că în timpul acestui zbor, avionul a atins o altitudine maximă de 22.500 de picioare. Conform celor transmise ulterior de echipa de testare, misiunea a prevăzut mai multe tipuri de teste și o serie întreagă de verificări și a oferit dezvoltatorilor cantități mari de date care pot fi utilizate pentru a ajuta dezvoltarea în continuare a programului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele