18 mai 2023 | 12:04

Foamea românilor și sărăcia lucie se reflectă în locuri de muncă suplimentare: ai fi uimit câți angajați din România au al doilea job

ACTUALITATE
Foamea românilor și sărăcia lucie se reflectă în locuri de muncă suplimentare: ai fi uimit câți angajați din România au al doilea job

Românii sunt pur și simplu disperați să-și suplimenteze veniturile, în contextul inflației galopante și a scumpirilor agresive cu care ne-am confruntat în ultimul an. Deși nu mai au timp liber aproape deloc, cei mai mulți abia așteaptă să-și găsească un al doilea job care să le aducă niște bani în plus.

Un sondaj realizat de eJobs România atrage atenția asupra faptului că 44,5% dintre angajații români au nevoie să-și suplimenteze veniturile lunare. Din acest motiv, tot ei, și-au căutat un al doilea job. Punctual, dintre ei, 29,5% lucrează, concomitent, în două părți, de luni până vineri, 11,2% au un job full time de luni până vineri și unul part time în weekend, 11,6% adaugă, ocazional, proiecte extra, atunci când au nevoie de bani în plus, iar 3,8% lucrează doar part time, însă în mai multe locuri. Un pic trist este că acest efort supraomenesc s-ar diminua semnificativ dacă, într-una dintre părți, s-ar ajunge la un salariu care să acopere cheltuielile lunare pe care le au.

Românii nu se mai descurcă cu banii

„Nu este o surpriză faptul că banii reprezintă principalul motiv pentru care românii își iau un al doilea job. Astfel, rezultatele sondajului arată că aproape 6 din 10 respondenți nu câștigă, de la jobul principal, suficient încât să-și acopere cheltuielile lunare. Alte motive invocate sunt fie faptul că au nevoie să strângă bani pentru o achiziție importantă în perioada următoare, fie că ar vrea să schimbe domeniul și încearcă să lucreze în altă industrie pentru a vedea ce li se potrivește mai bine ori că sunt la început de carieră, au mult timp liber și vor să-l folosească pentru a câștiga mai mult. Cumva, dacă ar fi să le includem într-o umbrelă mai mare, aproape toate răspunsurile indică aceeași direcție – câștiguri financiare mai mari”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.

În ceea ce privește banii care intră în casă din al doilea job, 38,7% dintre români insistă pe faptul că ar fi vorba de 20 – 30% din salariul de la locul de muncă principal. Aproximativ 18,8% își suplimentează veniturile cu 30 – 40% și 14,9% ”trag” pentru 40 – 50% din salariul principal. Doar 9,9% câștigă peste 50% din al doilea job. În cazul a 13,4% dintre salariați, al doilea job aduce o dublare a salariului și 4,3% spun că jobul part-time sau de weekend este mai bine plătit decât cel principal.

„Interesant este și faptul că mai mult de jumătate dintre respondenți (56,8%) spun că al doilea job este într-un domeniu complet diferit de cel al primului, dar și că un procent impresionat de 73% au declarat că se simt capabili să lucreze în două locuri pe termen lung. 9,6% ar putea face acest lucru cel mult 6 luni, iar 17,4% o văd ca pe o concesie pe care ar fi dispuși să o facă maximum un an. Principalele dezavantaje pe care le văd cei care au participat la studiu sunt că nu pot performa la ambele joburi așa cum ar trebui și, pe de altă parte, nu mai au timp pentru viața personală, dar și că se simt epuizați și se tem că sănătatea le va fi afectată”, explică Ana Călugăru.

Aproape jumătate (46,8%) dintre cei cu două joburi are renunțat la unul dintre joburi dacă ar ajunge la un salariu care să acopere cheltuielile lunare pe care le au. Conform Economedia.ro,  12,1% ar face acest lucru dacă nu ar reuși să mai mențină un echilibru între viața personală și cea profesională și tot atâți ar rămâne cu un singur job dacă s-ar simți epuizați din punct de vedere fizic și emoțional. 7,4% au deja planul făcut și vor renunța imediat ce vor strânge banii necesari pentru o achiziție importantă pe care o au programată. Aproximativ 21,1% dintre chestionați spun că nu există niciun motiv să-i facă să renunțe la un al doilea loc de muncă.

„Pe lângă cei care deja au două sau mai multe joburi, la sondaj au participat și angajați cu un loc de muncă, dar care recunosc că se gândesc să îl ia și pe al doilea. 40,8% spun că vor aplica, în perioada următoare, și pentru al doilea job, în timp ce 34% recunosc că ar avea nevoie de o suplimentare a veniturilor, însă nu știu dacă ar putea face volumului crescut de muncă. 25,2% au răspuns că nu intenționează să facă vreo schimbare din acest punct de vedere”, mai spune Călugăru.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele