18 mai 2023 | 11:55

Jocul video care îți arată cum vei reacționa la sfârșitul lumii: ce concluzii au tras cercetătorii

ACTUALITATE
Jocul video care îți arată cum vei reacționa la sfârșitul lumii: ce concluzii au tras cercetătorii

Omenirea a fost fascinată de sfârșitul lumii încă din cele mai vechi timpuri, iar „obsesia” nu ne-a părăsit nici în ziua de astăzi.

O echipă de cercetători a încercat să găsească o altă modalitate de a studia reacțiile oamenilor, în contextul unui eventual sfârșit al lumii.

Echipa a utilizat pentru experiment jocul MMORPG ArcheAge. În cadrul studiului, pe un test beta, jucătorii au fost lăsați să se joace așa cum o fac de obicei, completând misiuni, explorând, crescând nivelul și adunând echipament.

Cu toate acestea, la sfârșitul celor 11 săptămâni, jucătorii știau că serverul va fi șters și că toate progresele și personajele lor vor fi pierdute.

Jocul video a răspuns multor întrebări pe care le aveau oamenii de știință

Cercetătorii sunt de părere că ștergerea lumii din joc a oferit un bun proxy pentru sfârșitul lumii real, astfel încât jucătorii nu au avut suferit nicio consecință de pe urma acțiunilor lor.

S-au analizat mai bine de 270 de milioane de înregistrări ale comportamentului jucătorilor, cum ar fi jurnalele de misiuni, pentru a vedea dacă acesta s-a schimbat pe măsură ce au aflat că „lumea” se sfârșește. Jocul a fost surprinzător de pașnic, cu excepția câtorva dintre ei care au ales căi un pic mai violente, în mod deliberat.

„Descoperirile noastre arată că nu există schimbări aparente în comportamentul oamenilor, dar unele valori aberante au avut mai multe șanse să prezinte un comportament antisocial, de exemplu, uciderea jucătorilor”, a scris echipa de cercetători.

„De asemenea, am constatat că au existat jucători care au abandonat evoluția personajului, arătând o scădere drastică a finalizării misiunii, dar și a abilităților, preferând să nu adauge modificări la sfârșitul testului beta”, au mai spus, de asemenea, oamenii de știință implicați în studiul cu privire la această apocalipsă ipotetică.

Studiul în cauză a fost publicat la Proceedings of the 26th International Conference on World Wide Web Companion, iar o versiune preliminară, care nu a fost supusă verificărilor ulterioare, poate fi accesată prin arXiv.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele