Toți șoferii din România trebuie să știe ce se întâmplă cu Codul Rutier: vitezomanii vor fi loviți din plin
Pentru un moment în timp și spațiu, a existat un proiect prin care șoferii care erau prinși că au depășit cu 50 Km/h viteza maximă admisă ar fi putut să aleagă perioada în care permisul de conducere le era suspendat pentru 90 de zile. Acum, este improbabil ca acest nivel de flexibilitate să le fie conferit vitezomanilor de pe teritoriul României.
Deputații urmează să respingă modificarea Codului Rutier care le-ar fi oferit un pic mai multă flexibilitatea șoferilor români care încalcă legea. Inițiativa legislativă care, la momentul de față, are raport de respingere din comisii, s-ar fi reflectat în introducerea posibilității ca, o dată pe an, la cerere, vitezomanii puteau să aleagă când le este aplicată sancțiunea suspendării permisului de conducere. Propunerea urmează să aibă parte de votul decisiv în Parlament.
Nu se mai schimbă Codul Rutier
Schimbarea legislativă pentru care urmează să voteze parlamentarii vizează completarea OUG 195/2002, prin care șoferii care vor fi sancționați cu suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile, pe fondul depășirii vitezei cu mai mult de 50 km/h peste limita maximă admisă, vor avea posibilitatea să își aleagă o altă perioadă în care li se va aplica efectiv sancțiunea pentru fapta constatată de polițistul rutier.
Conform Avocatnet.ro, amânarea se va putea solicita cel mult o dată pe an, printr-o cerere motivată, adresată organelor de poliție competente. Cei care au fost surprinși la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor vor fi singurii care nu vor putea beneficia de această nouă prevedere.
Principiul din spatele acestei inițiative viza mai ales șoferii profesioniști care, dacă proiectul legislativ ar fi fost adoptat, puteau negocia cu angajatorul perioada concediului de odihnă ca să coincidă cu perioada în care rămân fără dreptul de a se afla la volan pe drumurile publice. În final, ideea era să nu își piardă locul de muncă.
“(…) sunt situaţii în familiile conducătorilor auto când apare un eveniment neprevăzut şi nefericit, cum ar fi o înmormântare, sau un eveniment fericit, cum ar fi o nuntă sau un botez, situaţii când este nevoie de multe drumuri cu maşina pentru rezolvarea unor probleme care nu suferă amânare”, se arată în cadrul proiectului.
În continuare, în România, în cazul suspendării permisului se eliberează o dovadă înlocuitoare a acestuia, cu sau fără drept de circulație, pentru 15 zile, în funcție de gravitatea faptei. În plus, în respectivele 15 zile, șoferi pot alege să conteste procesul verbal de contravenție în instanță, pe raza localității căreia s-a produs fapta.