16 mai 2023 | 10:28

Scandal de corupție în Ucraina. Președintele Curții Supreme, arestat pentru o mită de 3 milioane de dolari

ULTIMA ORĂ
Scandal de corupție în Ucraina. Președintele Curții Supreme, arestat pentru o mită de 3 milioane de dolari

Președintele Curții Supreme din Ucraina, Vsevolod Kniaziev, a fost reținut după ce a fost prins primind o mită de aproximativ 3 milioane de dolari, a anunțat la 15 mai presa ucraineană Ukrainska Pravda, citând surse din cadrul forțelor de ordine.

Caz grav de corupție în Ucraina

Autoritățile ucrainene anti-corupție au declarat luni că investighează corupția pe scară largă în sistemul Curții Supreme a țării și au distribuit o fotografie cu teancuri de dolari aliniate  pe o canapea.

Biroul Național Anticorupție din Ucraina (NABU) nu a menționat numele persoanelor acuzate de corupție, dar două organizații media locale au raportat că președintele Curții Supreme, Vsevolod Kniaziev, a fost reținut sub suspiciunea că a primit o mită de 3 milioane de dolari.

Descoperirea a fost făcută în urma unor investigații efectuate de NABU și de biroul procurorului special anticorupție (SAP).

„NABU și SAP au scos la iveală corupția pe scară largă din cadrul Curții Supreme, și anume o schemă prin care conducerea și judecătorii Curții Supreme primeau mită”, a precizat biroul în postare. „Acțiuni de investigație de urgență sunt în curs de desfășurare”.

Bruxelles-ul a făcut din combaterea corupției o condiție prealabilă pentru ca Kievul să adere la Uniunea Europeană cu 27 de membri. În ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani, Ucraina se află pe locul 116 din 180 de țări în Indicele de percepție a corupției al Transparency International.

Dzerkalo Tyzhnia, un site local de știri, și Ukrayinska Pravda, o publicație online, au citat oficiali neidentificați care au declarat că Kniaziev a fost reținut, fără a oferi mai multe detalii.

Una dintre sursele publicațiilor a declarat că banii provin de la susținătorii miliardarului ucrainean Kostyantyn Zhevago, care a fost arestat în Franța în decembrie, la cererea Kievului, în legătură cu acuzațiile de deturnare de fonduri.

Omul de afaceri a declarat în fața instanței că nu a făcut nimic greșit și că nu ar trebui să fie extrădat.

Banii proveneau de la susținătorii unei decizii judecătorești din aprilie care a favorizat producătorul de peleți Ferrexpo Plc, a declarat sursa citată de Dzerkalo Tyzhnia. Aceasta a precizat că alți 18 judecători ai Curții Supreme care au audiat cazul Ferrexpo sunt acum căutați.