Oferirea unor garanții de securitate pentru Ucraina, analizată de NATO. „Va fi extrem de important să evităm repetarea istoriei”
Oferirea unor garanții de securitate pentru Ucraina este analizată de NATO. Secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, a precizat că sunt discutate modalități de a împiedica o nouă invazie rusă după oprirea celei aflate în curs, dar fără ca Alianța Atlanticului de Nord să fie atrasă într-un conflict mai amplu.
Garanții de securitate pentru Ucraina, în vizorul NATO
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut „garanţii de securitate” din partea NATO pentru evitarea unei noi invazii militare a Rusiei după încheierea actualului conflict. Jens Stoltenberg a declarat că există consultări în curs înaintea summitului NATO programat în iulie la Vilnius, în Lituania.
„Nu ştim cum se va încheia acest război, dar ştim că atunci când se va încheia va fi extrem de important să putem evita repetarea istoriei”, a afirmat Stoltenberg, denunţând anexarea Crimeei, invazia militară rusă în Ucraina şi intervenţia militară rusă în Georgia, în anul 2008.
„Aceste lucruri trebuie să se oprească. Singura modalitate prin care pot fi oprite este, parţial, ca Ucraina să aibă forţa militară de a împiedica astfel de acţiuni şi a se apăra de noi agresiuni ale Rusiei, dar şi de a identifica un anumit cadru prin care să îl împiedicăm pe preşedintele (Vladimir) Putin să continue să perturbe securitatea europeană”, a subliniat Stoltenberg.
NATO se va feri de acțiuni ce ar putea să o atragă într-un conflict mai amplu
Pe de altă parte, Jens Stoltenberg a precizat că trebuie să fie evitate acele acțiuni ce ar putea să atragă NATO într-un conflict mai amplu.
„Dacă aliaţii din cadrul NATO, în principal statele mari, încep să ofere Ucrainei garanţii de securitate bilaterale, ne apropiem mult de Articolul 5. Deci, nu este uşor să găsim o soluţie la aceste probleme”, a spus Stoltenberg.
Anterior, secretarul general al NATO a apreciat că Alianţa Nord-Atlantică nu poate stabili un calendar pentru admiterea Ucrainei până când forţele militare ucrainene nu vor obţine o victorie categorică împotriva Rusiei.
Într-un discurs rostit prin videoconferinţă la Summitul pentru Democraţie de la Copenhaga, Stoltenberg a anticipat că statele NATO vor agrea, la summitul din iulie, că Ucraina va putea deveni membră a alianței în viitor.
„Ucraina are dreptul de a-şi alege propriul drum. Nu trebuie să decidă Moscova ce poate face Ucraina, ci decizia trebuie să aparţină Ucrainei. Dar cred şi că aliaţii vor afirma că, desigur, cea mai urgentă sarcină de acum este ca Ucraina să fie victorioasă, pentru ca preşedintele Vladimir Putin să nu câştige acest război.
Pentru că, doar dacă Ucraina va fi victorioasă ca naţiune independentă în Europa, se va putea discuta momentul şi modul în care Ucraina poate deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice”, a subliniat Stoltenberg.