16 mai 2023 | 10:30

S-a schimbat legea pentru românii care și-au luat un apartament prin Noua Casă: mulți români nu-și mai permit creditele

ACTUALITATE
S-a schimbat legea pentru românii care și-au luat un apartament prin Noua Casă: mulți români nu-și mai permit creditele

Tot mai mulți români sunt puși în dificultate de plata ratelor la locuință. Chiar și contextul creditelor ipotecare un mic mai avantajoase prin Noua Casă, oamenii nu-și mai permit dobânzile care au explodat încă din a doua jumătate a anului trecut. În acest context, autoritățile au decis să întindă o mână de ajutor celor vulnerabili.

Până acum, o locuință achiziționată prin Noua Casă venea la pachet cu o serie de restricții, de la imposibilitatea de a vinde acel apartament pentru 5 ani până la a-l da în plată pentru a stinge datoria față de bancă, în momentul în care nu-ți mai permiți ratele și îți asumi pierderea banilor dați până în acel moment pe creditul ipotecar. Cel puțin când vine vorba de darea în plată, se pare că aceasta va deveni în sfârșit o posibilitate.

Creditele pentru Noua Casă și Prima Casă, cu un stres mai mic

Deși nu-și dorește nimeni să plătească 2-3-5 ani de rate la un apartament ca apoi să-l dea înapoi băncii, acest scenariu este cu siguranță preferabil situației în care te chinui să-ți vinzi casa ca să-ți poți achita datoria la bancă, mai ales dacă ai făcut achiziția într-o piață în care prețurile s-au dus în jos. Tocmai din acest motiv, regulile dării în plată se pot aplica de acum și creditelor luate prin Prima Casă, proiectul cunoscut acum sub denumirea de Noua Casă.

Un proiect legislativ pe marginea acestui subiect tocmai a trecut de Senat prin vot tacit, pentru că nu a fost dezbătut și votat în termenul legal. Până la această oră, darea în plată nu era posibilă. De fapt, ce s-a schimbat este eliminarea unei prevederi la aplicarea Legii nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Paragraful care va dispărea este “prevederile prezentei legi nu se aplică creditelor acordate prin programul «Prima casă», aprobat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului «Prima casă»”.

Conform Avocatnet.ro, proiectul introduce o serie de modificări menite să clarifice suplimentar procedura dării în plată. Astfel, pentru descurajarea notificărilor nejustificate, proiectul stabilește că neprezentarea debitorului la termenele indicate în notificare echivalează cu renunţarea la acest drept, debitorul neputând formula o nouă notificare de dare în plată în momentul în care a fost repus de drept în situaţia anterioară.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele