16 mai 2023 | 09:09

Statele Unite au dat cărțile pe față în privința armelor nucleare pe care le dețin. Washingtonul cere Moscovei să facă același lucru

ULTIMA ORĂ
Statele Unite au dat cărțile pe față în privința armelor nucleare pe care le dețin. Washingtonul cere Moscovei să facă același lucru

Statele Unite ale Americii au dat cărțile pe față, luni seară, în privința armelor nucleare pe care le dețin. Washingtonul i-a cerut Moscovei să facă același lucru, precizând că vor să respecte tratatul de dezarmare nucleară New Start.

Statele Unite ale Americii, despre armele nucleare pe care le deține

Conform Departamentului de Stat, Washingtonul avea desfășurate, la 1 martie, 662 de rachete balistice intercontinentale – un număr ce include rachetele de la bordul submarinelor şi bombardierelor – dotate cu 1.419 focoase nucleare şi 800 de lansatoare.

„Statele Unite cheamă Rusia să-şi respecte obligaţiile legale reintegrând acordul New Start şi măsurile de stabilizare, transparenţă şi verificare pe care le conţine”, arată comunicatul.

Rusia și-a suspendat participarea la New Start

De cealaltă parte, Rusia şi-a suspendat participarea la tratatul New Start, în luna februarie, în represalii la ajutorul acordat de occidentali în războiul din Ucraina. Puterile occidentale au denunțat la unison această decizie.

Semnat în anul 2010, tratatul New Start este ultimul acord bilateral de dezarmare nucleară între ruși și americani. La începutul lunii august, Moscova anunțase deja suspendarea inspecțiilor prevăzute la bazele sale militare.

Acordul New Start limitează arsenalele celor două puteri nucleare la cel mult 1.550 de focoase strategice ofensive desfăşurate de fiecare, o reducere de aproape 30% faţă de limita anterioară stabilită în anul 2002. În plus, limitează numărul de lansatoare şi bombardiere grele la 800.

New Start prevede mai ales verificări de o parte şi de alta ale arsenalelor, ce au fost suspendate de epidemia de COVID-19. Administraţia preşedintelui american Joe Biden a încercat să le revigoreze, dar fără succes.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a transmis joi că Rusia nu intenţionează să ia calea escaladării nucleare în disputa sa cu Occidentul în legătură cu Ucraina, dar aliaţii nu ar trebui să îi testeze răbdarea.

„Ei (Statele Unite) continuă să încalce în mod deliberat interesele noastre fundamentale, să genereze în mod deliberat riscuri şi să ridice mizele în confruntarea cu Rusia”, a spus purtătoarea de cuvânt a ministerului condus de Serghei Lavrov.