15 mai 2023 | 22:42

De ce este aurul atât de important, de sute de ani, pentru sistemele financiare? Curiozități puțin știute

ACTUALITATE
De ce este aurul atât de important, de sute de ani, pentru sistemele financiare? Curiozități puțin știute

Cine nu știe că aurul e valoros și că de-a lungul timpului a jucat un rol esențial în sistemele financiare ale lumii, de la cele mai primitive, până la cele moderne? Este, fără îndoială, o întrebare retorică, dar căreia îi putem găsi o serie de explicații foarte clare, însă pe care cei mai mulți dintre noi nu le cunoaștem.

Deși astăzi avem monede și chiar bani virtuali, aurul continuă să fie esențial, un punct de referință când vorbim despre depozitele unei țări, despre mersul economiilor în general sau despre puterea noastră de cumpărare.

În perioada tulbure pe care o traversăm, aurul pare din nou mai important ca oricând, demonstrând că este un activ investițional de refugiu pentru investitori, când economiile se clatină și vremurile sunt incerte.

Aurul, mai important decât ai crede. De mii de ani până în prezent sistemele noastre financiare sunt legate de el

„Aurul a fost întotdeauna răspunsul investitorilor în vremuri incerte. În ceea ce privește comportamentul prețurilor din ultimele luni, pare că în prezent trăim astfel de vremuri. Comunitatea globală se confruntă cu o inflație extrem de ridicată, rate crescute ale dobânzilor, război, o posibilă recesiune sau jocuri politice între cele mai mari puteri ale lumii. Deși incertitudinea persistă de ceva vreme, aurul a reușit din nou să ofere un oarecare sentiment de securitate. Rămâne însă întrebarea dacă metalul va rămâne soluția preferată a investitorilor în contextul actual”, notează specialiștii XTB Polonia, care mai punctează următoarele:

De ceva timp, observăm nu numai cererea puternică a aurului pentru investiții fizice, sub formă de lingouri sau monede, ci și cererea de aur fizic, din partea băncilor centrale.

Din 2010, cererea medie de aur a acestor instituții a fost de aproximativ 400-500 de tone anual, ceea ce a reprezentat mai puțin de 10% din cererea totală anuală de aur. În 2022 am asistat la o evoluție. Băncile centrale au achiziționat peste 1.000 de tone de aur pe parcursul anului, ceea ce nu a fost doar un record istoric, ci a reprezentat peste 20% din cererea globală totală și a depășit aproape întreagă cerere de investiții. Achizițiile de aur de către băncile centrale pot semnala că lumea este destul de îngrijorată de viitor.

Pe de altă parte, trebuie remarcat faptul că printre cumpărători se numără, în primul rând, bănci centrale din țările în curs de dezvoltare sau cele care se lupta cu inflația. Printre cei mai mari cumpărători au fost China, India, Turcia și Rusia. Însă, liderul în achiziții în acest an este Singapore, care poate schimbă percepția că doar băncile centrale din țările emergente cumpără aur.

Și, totuși, de ce e aurul atât de important? De-a lungul istoriei, aurul a fost alegerea ideală pentru o monedă, deoarece este relativ rar și are un punct de topire relativ scăzut. Având în vedere aceste caracteristici și istoria sa, metalul a primit recunoaștere culturală care îl leagă de frumusețe, bogăție și putere – toate trăsături importante atunci când vine vorba de materiale de valoare.

Astfel, trebuie reținut că aurul a jucat un rol important în sistemele monetare din întreaga lume încă din cele mai vechi timpuri. Primele monede de aur sunt atribuite regelui Cresus al Lydiei, o zonă din Turcia actuală, în jurul anului 550 î.Hr.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele