Salariul ireal pe care-l primesc muncitorii străini de la patronii din România: adevărul de pe cartea de muncă
Există numeroase mituri legate de nivelul salarial de care beneficiază muncitorii străini (aduși pe piața autohtonă din afara Uniunii Europene). Ei bine, în pofida a ceea ce cred mulți români, că străinii se umplu de bani aici, realitatea stă cu totul și cu totul altfel.
Desigur că nivelul salarial diferă în funcție de specializare și experiență, dar dacă ne referim la statistica generală, vei avea parte de o surpriză în situația în care te numeri printre cei ce au impresia că străinii sunt extrem de bine plătiți de către patronii locali.
Nu te-ai fi așteptat să fie plătiți atât de prost!
Cifrele oficiale r furnizate de Ministerul Muncii, la cererea Economedia, arată că salariile muncitorilor din afara Uniunii Europene nu sunt nici pe departe mari. Din contră! Foarte mulți lucrători vin aici să beneficieze doar de salariul minim pe economie, adică aproximativ 400 de euro net. Când este vorba despre sectoare ce au salariul minim diferențiat, nivelul salarial nu diferă de cel al românilor angajați acolo, deci nu poate fi vorba despre discriminare la bani, așa cum acuză mulți lucrători de la noi din țară.
„De exemplu, în sectorul construcții, în care sunt angajați numeroși lucrători străini din afara UE, cel mai des întâlnit salariu este cel minim, de 4.000 lei. Circa 14.115 de muncitori străini din afara UE care lucrează în construcții în România primesc salariul minim pe economie, dar există și muncitori care primesc chiar mai puțin, arată datele de la Ministerului Muncii. Spre comparație, salariul mediu brut din industria construcțiilor din România este de 5.826 lei, conform celor mai recente date anunțate vineri de Institutul Național de Statistică”, notează sursa citată.
Un alt exemplu poate fi comerțul cu ridicata. În acest sector economic de la noi din țară muncesc mii de străini, iar salariul nu este deloc mare. Vorbim despre o medie de 3.000 de lei!