Cele mai înfricoșătoare animale care au dispărut de pe Terra

VISTA
Cele mai înfricoșătoare animale care au dispărut de pe Terra
17 mai 2023 | 15:25

Astăzi, VISTA vă aduce un subiect interesant și pentru care, cu siguranță, veți răsufla ușurați că vorbim la timpul trecut.

Este vorba despre top 10 animale înfricoșătoare care au dispărut de pe Terra cu mii sau milioane de ani în urmă.

Este vorba de specii extrem de periculoase, de pe vremea dinozaurilor și chiar după ei, care în ziua de azi ar fi reprezentat o reală amenințare pentru noi. Au dispărut deoarece nu s-au putut adapta schimbărilor de mediu.

Hai să aflăm care sunt animalele înfricoșătoare care au dispărut de pe Terra!

Thalattoarchon

Thalattoarchon saurophagis este un ihtiozaur din Triasicul mijlociu din vestul SUA și numele său înseamnă „suveranul mării care mănâncă șopârle”. A fost descoperit prima dată în Nevada, SUA, în 2010 și clasificat oficial în 2013. Ar fi avut o lungime de 8,6 metri, o greutate de 4,7 tone și putea mânca o pradă de dimensiunea sa. Avea dinți mari, subțiri, cu două margini tăietoare și coroane dentare netede.

Megatherium

Megatherium, un „leneș uriaș” de mărimea unui elefant, a trăit în perioada glaciară până la sfârșitul pleistocenului, în America de Sud. Ar fi dispărut după ce omul preistoric a sosit pe continent și l-a vânat, în urmă cu 8.000 de ani. Avea 6-8 m lungime, peste 3 tone ca greutate, blana lungă, gheare uriașe, coadă cu care ataca și era erbivor.

Phorusrhacidae

Phorusrhacidae sau „păsările de teroare”, cum li se mai spune, au fost una dintre cele mai mari specii de prădători din America de Sud, în timpul erei cenozoice. Erau păsări extrem de violente, cu un cioc lung care sfașiau prada după ce o prindeau. Au avut 1-3 m înălțime, iar rudele lor de azi sunt păsările Seriamas, ce au 80 cm înălțime.

Gorgonopii

Gorgonopii au trăit în perioada Permianului târziu, cu aprox. 260-254 de milioane de ani în urmă, în actuala Africa de Sud. Aveau o lungime a craniului de 22–35 de centimetri, în funcție de specie și o lungime de 1,2-2 metri de la nas la coadă. Mai aveau doi canini foarte mari cu care străpungeau pielea groasă a prăzii și picioarele amplasate direct sub corp, motiv pentru care putea alerga cu viteză mare.

Quetzalcoatlus

Quetzalcoatlus este un pterozaur care a trăit la sfârșitul Cretacicului în America de Nord, cu 70-66 de milioane de ani în urmă. Era o specie fără dinți, cu fălci lungi și subțiri, gâtul neobișnuit de lung și rigidizat. Pasărea ar fi avut 3,6 metri înălțime, cu o anvergură a aripilor de 12-15,9 metri. Se aseamănă cu stârcii sau egretele zilelor noastre și ar fi mâncat viețuitoare mici, pe care le smulgea din pământ.

Megalodonul

Megalodonul, în traducere „dinte mare”, este o specie rechini care a trăit acum aprox. 23 – 2,6 milioane de ani, în timpul Miocenului timpuriu până în Pliocen. Atingea 18 m lungime și era cel mai puternic prădător din istoria vertebratelor. Forța fălcilor era de 110.000 – 180.000 de newtoni, cu dinți de 15 cm lungime, groși și robuști, care spărgeau cu ușurință oase. Animalul ar fi înnotat cu o viteză de 18 km/h.

Mozazaurii

Mozazaurul a fost unul dintre cele mai periculoase carnivore marine de acum 145,5 – 65,5 milioane de ani, din Cretacicul Superior. Aveau o lungime de 10 m, două perechi de înotătoare late, coada aplatizată vertical și craniu triunghiular, arătând ca un mix de pește și crocodil. Fălcile se extindeau pe lateral și aveau dinți foarte ascuțiți. Specialiștii îl aseamănă, la destul de multe capitole, cu celebrul rechin dispărut Megalodonul.

Sarcosuchus

Sarcosuchus este un crocodil care a trăit acum 133 – 112 milioane de ani în Africa, în Cretacicul inferior. E considerat unul dintre cei mai mari de pe Terra, cu 9 – 9,5 m lungime și 4,7 tone greutate. Avea un bot lung, reprezentând 75% din craniul său de 2 m. Maxilarul superior avea 35 de dinți în fiecare parte, în timp ce maxilarul inferior avea 31 de dinți în fiecare parte. Avea sânge rece și plăci osoase pe tot corpul.

Liopleurodonul

Liopleurodonul a trăit în Cretacicul Inferior, fosile fiind găsite în Australia și în America de Sud. Popula apele adânci și a ajuns să aibă dușmani doar din specia sa. Lungimea varia între 12-25 m, cu un craniu de 1,2-3 m și o greutate de 100 tone. Vâna și dinozaurii de pe mal, pe care îi sfâșia cu dinții conici de 30 cm lungime. Avea 4 nări, 4 înotătoare laterale puternice și o coadă din doi lobi.

Titanoboa

Titanoboa este strămoșul actualului Boa constrictor și anaconda, trăind în urmă cu 58 de milioane de ani în America de Sud, în Paleocen. Avea o lungime de 14 m și o tonă în greutate. Ucidea prada prin strivire, nefiind o reptilă veninoasă. Timp de 10 milioane de ani după dispariția dinozaurilor, Titanoboa a fost cel mai mare prădător de pe Terra.