15 mai 2023 | 12:58

Fenomenul care se întâmplă dacă reîncălzești ouăle fierte la microunde. Videoclipurile au devenit virale

ACTUALITATE
Fenomenul care se întâmplă dacă reîncălzești ouăle fierte la microunde. Videoclipurile au devenit virale
Există un nou care acaparează TikTok și este destul de exploziv. TikTokerii au început să încălzească la microunde ouă fierte tari și adună milioane de vizualizări în timp ce filmează rezultatul.

Trendul viral pe Tik Tok

Clipurile îi arată pe TikTokeri  în timp ce se pregătesc să taie ouăle tari proaspăt scoase la microunde. În momentul în care străpung oul reîncălzit, acesta explodează aproape întotdeauna.

Într-un clip postat marți de un utilizator, care are peste 26 de milioane de vizualizări, explozia a fost atât de intensă încât au fost nevoiți să se dea deoparte în timp ce un nor uriaș de abur se ridica din ou.

Un alt videoclip postat pe 13 aprilie  – care a adunat 14 milioane de vizualizări – arată două femei care și-au pus oale pe cap pentru a se proteja în timp ce încearcă trendul viral pe TikTok.

În timp ce trendul poate fi nou pe TikTok, știința din spatele motivului pentru care un ou fiert tare explodează atunci când îl reîncălzești în cuptorul cu microunde este cunoscută de ani de zile.

Acoustical Society of America a explicat în 2017 ce se întâmplă atunci când înțepi un ou fiert tare care tocmai a fost încălzit la microunde.

Totul s-a întâmplat după ce un bărbat a dat în judecată un restaurant după ce a mușcat dintr-un ou fiert tare reîncălzit și a susținut că a suferit arsuri, precum și daune auditive, potrivit The New York Times.

După ce au încălzit la microunde aproape 100 de ouă, cercetătorii au descoperit că gălbenușul unui ou fiert tare reîncălzit poate atinge temperaturi de până la 212 grade Fahrenheit – punctul de fierbere al apei.

Cum funcționează

Atunci când fierbi un ou, se formează mici buzunare de apă pe măsură ce proteinele din interiorul gălbenușului se aglomerează, potrivit Times.

Aceste mici buzunare nu fac nimic dacă mănânci un ou care s-a răcit deja. Dar dacă oul este reîncălzit și temperatura gălbenușului crește vertiginos, acele mici buzunare de apă pot începe să fiarbă – ceea ce duce la o potențială explozie.

Și aceste explozii nu sunt tocmai silențioase. Raportul a constatat, de asemenea, că explozia unui ou fiert tare la microunde poate atinge până la 133 de decibeli, ceea ce înseamnă cu 30 de decibeli mai puțin decât o explozie de pușcă.

Dar trendul devine din ce în ce mai popular în rândul TikTokerilor, care sunt în mod clar entuziasmați de ouă și de potențialul lor de a aduce milioane de vizualizări.