15 mai 2023 | 12:17

Record mondial. Un profesor universitar a trăit sub apă 74 de zile. Cum își petrece timpul la 10 metri adâncime

ULTIMA ORĂ
Record mondial. Un profesor universitar a trăit sub apă 74 de zile. Cum își petrece timpul la 10 metri adâncime

Un profesor universitar din Statele Unite ale Americii a stabilit un nou record mondial după ce a trăit sub apă timp de 74 de zile. Americanul nu a ieșit încă la suprafață, sperând să reziste în total 100 de zile la o adâncime de 10 metri.

Cum trăiește profesorul universitar sub apă

Profesorul universitar Joseph Dituri a doborât recordul mondial după ce a trăit sub apă fără depresurizare timp de 74 de zile. Americanul își petrece timpul în cabana subacvatică Jules’ Undersea Lodge, ce se află pe fundul unei lagune de 10 metri adâncime din Key Largo, Florida, Statele Unite ale Americii.

Recordul anterior, de 73 de zile, două ore și 34 de minute, a fost stabilit de doi profesori din Tennessee – Bruce Cantrell și Jessica Fain – în același loc, în anul 2014. Spre deosebire de un submarin, cabana subacvatică nu folosește tehnologie pentru a se adapta la presiunea crescută.

În cea de-a 74-a zi, profesorul a mâncat o masă bogată în proteine, compusă din ouă și somon, preparată cu ajutorul unui cuptor cu microunde, a făcut exerciții cu benzi de rezistență, a făcut flotări și a tras un pui de somn de o oră. O rutină foarte asemănătoare cu cea din cele 73 de zile anterioare.

„Lucrul care îmi lipsește cel mai mult la faptul că sunt la suprafață este literalmente soarele. Soarele a fost un factor major în viața mea – de obicei mă duc la sală la ora cinci și apoi mă întorc afară și privesc răsăritul soarelui”, a declarat profesorul.

Care este misiunea profesorului universitar

Misiunea profesorului, ce a fost denumită Proiectul Neptun 100, urmează să se încheie la data de 9 iunie, după ce el va petrece 100 de zile sub apă. Proiectul combină cercetarea medicală și oceanică cu cea educațională și a fost organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Resurselor Marine, proprietarul habitatului.

Cercetările sale includ experimente zilnice în fiziologie pentru a monitoriza modul în care corpul uman răspunde la expunerea pe termen lung la presiune extremă.

„Ideea aici este de a popula oceanele lumii, de a avea grijă de ele trăind în ele și tratându-le cu adevărat bine”, a declarat profesorul Joseph Dituri, căruia i se mai spune și Dr. Deep Sea, potrivit metro.co.uk.

Partea de informare a proiectului profesorului Dituri include cursuri online și interviuri difuzate din studioul său digital din cabana subacvatică.

În ultimele 74 de zile, acesta a ajuns la peste 2.500 de studenți prin intermediul cursurilor online de științe marine și la mai mulți prin cursurile sale obișnuite de inginerie biomedicală de la Universitatea din Florida de Sud.