12 state UE contestă acordul UE privind cerealele ucrainene. Ce nemulțumiri au
Un grup de 12 țări din Uniunea Europeană, printre care Germania și Franța, au exprimat „îngrijorări serioase” cu privire la un acord recent privind tranzitul de cereale ucrainene fără taxe vamale, reaprinzând o controversă politică despre care Bruxelles-ul spera că este sub control.
State UE, supărate pe acordul UE privind cerealele ucrainene
Acordul a fost încheiat luna trecută, după ce Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria s-au plâns că afluxul de cereale ucrainene favorizează concurența neloială și scade prețurile pentru fermierii locali.
Discuțiile cu Comisia Europeană au dus la un acord temporar în baza căruia patru produse ucrainene – grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui – pot tranzita cele cinci țări estice, dar fără a fi depozitate pe teritoriul lor sau a fi achiziționate pentru consumul intern.
Această soluție este acum contestată de un grup mai mare de state membre, care consideră că acordul este în contradicție cu normele comerciale ale blocului, este lipsit de transparență și necesită consultări suplimentare. Guvernele se întreabă, de asemenea, cu privire la potențialul impact pe care acordul l-ar putea avea pe piețele din afara Estului.
„Suntem în favoarea găsirii unor soluții europene care să țină cont de dificultățile întâmpinate de anumite state membre. Cu toate acestea, integritatea pieței interne nu poate fi o variabilă de ajustare”, au scris cele 12 țări într-o scrisoare comună adresată Comisiei Europene și consultată de Euronews.
„Măsurile adoptate la 2 mai de către Comisie, fără consultarea (celorlalte) state membre, legate de limitarea selectivă a importurilor din Ucraina, ridică serioase îngrijorări, deoarece acestea conduc la un tratament diferențiat în cadrul pieței interne însăși”, continuă scrisoarea.
„(Măsurile) ridică, de asemenea, semne de întrebare cu privire la tratamentul viitor al cazurilor de o natură sau amploare comparabilă care ar putea fi ridicate de unul sau mai multe state membre.”
Scrisoarea este semnată de miniștrii agriculturii din Austria, Belgia, Croația, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Țările de Jos și Slovenia și este datată 10 mai.
Franța a condus inițiativa colectivă
„Cel puțin, sunt necesare clarificări cu privire la modul în care aceste propuneri și măsuri se referă la normele și funcționarea pieței interne și la politica comercială a Uniunii, în special în ceea ce privește obligațiile UE față de Ucraina care decurg din Acordul de asociere„, continuă scrisoarea.
„Această lipsă de transparență este critică.”
Reacționând la critici, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat vineri că executivul a primit scrisoarea și că intenționează să răspundă „în timp util”.
„Am simțit că există argumente foarte clare pentru a acționa în scopul de a oferi sprijin agricultorilor care au fost afectați de acest blocaj„, a declarat purtătorul de cuvânt, apărând acordul temporar.
„Este important pentru noi ca fluxul de produse agricole din Ucraina să continue. Este foarte important pentru noi să ne asigurăm că Ucraina poate cont