Scăpăm de sărăcie, în curând. Vei putea cumpăra mai multe din același salariu, situația revine la normal
Cele mai recente date economice oficiale indică faptul că economia țării noastre a reușit să facă o figură frumoasă în ultima vreme, evitând o recesiune dură și diminuând inflația. Cu toate acestea, vorbim despre cifre pe hârtie, nu despre o îmbunătățire a nivelului de trai pentru omul de rând, tot mai împovărat de la o lună la alta.
Conform unui raport al Băncii Naționale a României (BNR), inflația a început să facă pași în spate, diminuându-se semnificativ de la o lună la alta.
„Rata anuală a inflației a scăzut semnificativ în luna martie 2023, coborând la 14,53 la sută, de la 15,52 la sută în februarie, în principal pe fondul diminuării prețului combustibililor față de aceeași perioadă a anului trecut.
Pe ansamblul primelor trei luni ale anului, rata anuală a inflației s-a redus astfel considerabil (de la 16,37 la sută în decembrie 2022), înregistrând prima scădere din ultimele 9 trimestre, așa cum s-a anticipat. Scăderea a fost determinată în principal de descreșterea amplă a dinamicilor prețurilor combustibililor și energiei electrice, sub influența unor efecte de bază consistente și a modificării începând cu 1 ianuarie 2023 a caracteristicilor schemei de plafonare și compensare a prețurilor la energie.
În același timp, rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a stopat ascensiunea în trimestrul I, în condițiile în care ea s-a mărit sub așteptări în primele două luni ale anului, iar în martie a scăzut la nivelul din decembrie 2022, de 14,6 la sută, pe fondul unor efecte de bază dezinflaționiste, al descreșterii cotațiilor mărfurilor, prioritar agroalimentare, și al ajustării descendente a anticipațiilor inflaționiste pe termen scurt. Acestea au contrabalansat integral influențele de sens opus ce au continuat să vină în primul trimestru din transferarea treptată asupra prețurilor de consum a costurilor materiale și salariale crescute, precum și din conservarea marjelor de profit, în contextul rezilienței cererii de consum, dar și din scumpirea unor bunuri de consum importate”, a transmis BNR.
Care e explicația pentru care trăim mai rău, deși pe hârtie economia țării pare să duduie
Totuși, românii de rând se confruntă cu dificultăți economice parcă din ce în ce mai mari, iar guvernatorul BNR Mugur Isărescu ne oferă o serie de explicații pe tema prețurilor pe care le plătim în această perioadă:
“Ceea ce aproape suntem siguri este că nu o să mai fie creșteri mari de prețuri în perioada următoare. Ce spuneți dvs este că ne așteptăm totuși la o scădere importantă, perceptibilă de prețuri. Trebuie să fim foarte atenți când ne uităm la aceste mișcări relative și la nivelul absolut al prețurilor. Suntem în Uniunea Europeană și cred că noi mai putem să sperăm să avem prețuri mult mai ieftine în România la produse agro-alimentare decât în restul Europei. După calculele pe care le-au făcut unele instituții internaționale ale Uniunii Europene, prețurile la produsele agro-alimentare în România sunt cam 50-60% din cele din media europeană, deci sunt mai scăzute. Pe măsură ce ne integrăm, inevitabil ne apropiem de ei”, a spus oficialul.