Moartea lui Mihai Viteazul, de la asasinat la batjocură: Adevărul din spatele impresionantului și controversatului moment istoric

ACTUALITATE
Moartea lui Mihai Viteazul, de la asasinat la batjocură: Adevărul din spatele impresionantului și controversatului moment istoric
12 mai 2023 | 18:20

Mihai Viteazul a fost unul dintre cei mai imporanți domnitori români, rămânând în istorie pentru multele fapte de vitejie săvârșite, fiind, deopotrivă, unul dintre cei mai patrioți lideri pe care i-au avut ai noștri vreodată.

cum-a-fost-omorat-mihai-viteazul

Mihai Viteazul și ipoteze morții sale

Cariera militară a domnitorului Mihai Viteazul este plină de fapte vitejești care pot fi confirmate (sau nu) de istorie.

Cu toate astea, moartea sa fost înregistrată în câteva variante diferite, în funcție de cine a fost la fața locului, modul în care a raportat tagedia și iscusința istoricilor care au notat cele întâmplate.

Mai mult decât atât, nu se știe cu exactitate unde este trupul lui Mihai Viteazul, doar capul său fiind recuperat și înmormântat.

După victoria de la Guruslău a armatelor aliate comandate de Mihai Viteazul și de generalul austriac de origine albaneză Giorgio Basta, cei doi comandanți și-au fi așezat tabăra comună lângă Turda, locul unde urmează să moară voievodul în data de 9 august 1601.

În istorie apare faptul că Basta ar fi bănuit că Mihai Viteazul ar fi intenționat să pună mâna și pe Transilvania, așadar l-ar fi chemat la raport, dar domnitorul ar fi refuzat să vină, întărind suspiciunile generalului.

Pe cale de consecință, a trimis trimis două steaguri de valoni și două de germani către tabăra lui Mihai, pentru a-l aduce cu forța.

Într-o încăierare de forțe, Mihai Viteazul ar fi fost lovit de o sabie, în timp ce o alta i-ar fi retezat capul, cu toate că nu se știe precis dacă vorbim despre o lovitură sau două, istoricii fiind puțin nehotărâți, în acest sens.

Ba chiar, ulterior, se spune că Basta ar fi găsit o scrisoare destul de concludentă a trădării, ceea ce ar fi putut confirma că temerile sale ar fi fost cât se poate de reale.

Interesant este că două surse spun că Mihai Viteazul ar fi fost înconjurat de Basta noaptea, în timp ce alta susține chiar ar fi fost sugrumat.

Una dintre surse care își are originile în scrisoarea lui Ieremia Movilă destinantă regelui Poloniei declară că ar fi existat o bătălie sângeroasă între două armate, de circa 2.000-3.000 de soldați, informează, de asemenea, Historia.ro.

cum-a-fost-omorat-mihai-viteazul

Mormântul lui Mihai Viteazul

În ciuda faptului că se vorbește foarte despre despre mormântul lui Mihai Viteazul sau chiar despre mormântul care conține trupul lui Mihai Viteazul, acela este, în realitate, un mormânt gol, de factură simbolică în cel mai bun caz

„Nu s-a vorbit absolut niciodată din 1601 despre găsirea sau manevrarea sau reînhumarea osemintelor lui Mihai Viteazul pe Câmpia Turzii”, scris Historia.ro.

Adevărul este că nu s-a găsit în zonă vreun schelet care să se potrivească descrierilor vremii și care să poarte măcar urmele rănilor provocate de ucigașii săi. La drept vorbind, ar fi extrem de greu, de vreme ce există atâtea variante despre moartea sa.

Evident, există posibilitatea ca troița, capela și crucea, acum obeliscul, să se află exact în locul unde a fost ucis dar nici asta nu reprezintă o certitudine neaparat.

În mod evident, scheletul său se află undeva pe acel câmp, însă în lipsa unor dovezi palpabile, tot ce ne rămâne de făcut este să presupunem ceea ce nu putem dovedi.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele