12 mai 2023 | 10:10

Oamenii de știință au descoperit dovezi despre ceea ce ar putea fi prima extincție în masă a animalelor de pe Pământ

ACTUALITATE
Oamenii de știință au descoperit dovezi despre ceea ce ar putea fi prima extincție în masă a animalelor de pe Pământ

De la explozia cambriană de acum 538,8 milioane de ani – o perioadă în care multe dintre speciile de animale cu care suntem familiarizați astăzi au fost stabilite – cinci evenimente majore de extincție în masă au redus biodiversitatea tuturor creaturilor mari și mici.

Anul trecut, cercetătorii din SUA au publicat dovezi că unul a avut loc mai devreme, cu aproximativ 550 de milioane de ani în urmă, într-o perioadă cunoscută sub numele de Ediacaran.

Deși oceanele erau pline de câteva animale familiare, cum ar fi meduzele, cea mai mare parte a vieții din această perioadă timpurie a istoriei biologice ne-ar părea străină acum. Multe dintre animale erau cu corp moale. Unele păreau mai degrabă frunze de plante, altele aveau o formă de coajă.

Prima extincție în masă a animalelor

Paleobiologul de la Virginia Tech Scott Evans și colegii săi au compilat date despre fosile rare ale animalelor din întreaga lume, datate din Ediacaran. Ei au descoperit că schimbările bruște ale biodiversității care au fost detectate anterior nu erau simple prejudicii de eșantionare.

Deoarece părțile mai moi ale corpului de obicei nu se fosilizează la fel de ușor ca fragmente mai dure și mai mineralizate, cercetătorii au bănuit de obicei că o absență relativă a animalelor cu corp moale în etapele ulterioare ale Ediacaranului este rezultatul unor eșecuri de a fi conservate.

Dar înregistrarea fosilelor globale indică contrariul. Echipa a descoperit că a existat o creștere generală a biodiversității între etapele anterioare și mijlocii ale Ediacaranului, cunoscute sub numele de Avalon (cu 575 până la 560 milioane de ani în urmă) și etapele Mării Albe (acum 560 până la 550 milioane de ani).

„Găsim diferențe semnificative în ceea ce privește modul de hrănire, obiceiul de viață, nivelul ecologic și dimensiunea maximă a corpului între ansamblurile Avalon și White Sea”, a scris echipa în lucrare.

Între aceste două perioade de timp, au apărut mai multe animale mobile mai mici care s-au hrănit cu covorașele microbiene care dominau fundul mării. Anterior, multe dintre animale au fost blocate. Modurile de hrănire nu s-au schimbat în acest fel între Marea Albă și ultima etapă, cunoscută sub numele de Nama (cu 550 până la 539 milioane de ani în urmă). Mai degrabă, 80% dintre specii păreau să dispară între aceste două etape ale Ediacaranului.

Cercetările anterioare au sugerat că acest declin poate fi rezultatul animalelor mobile care au îngropat sau au lăsat urme de fosile, care au alterat profund mediul și au înlocuit încet filtrele. Aceste dovezi mai recente sugerează că nu a fost cazul.

Toate tipurile de moduri de hrănire și obiceiuri de viață au suferit pierderi similare, doar 14 genuri fiind încă văzute în Nama din 70 de grupuri cunoscute, din etapa anterioară a Mării Albe. Dacă mai multe specii nou evoluate ar fi preluat controlul, ar fi existat și o suprapunere temporală între specia nouă și cea veche. Acest lucru nu a fost observat, a susținut echipa, excluzând înlocuirea biotică.