11 mai 2023 | 09:47

Avertismentul BNR pentru toți românii: ce se întâmplă cu inflația, dar cu prețurile la alimente

ACTUALITATE
Avertismentul BNR pentru toți românii: ce se întâmplă cu inflația, dar cu prețurile la alimente

Românii au suferit foarte mult în ultimul an din cauza creșterii galopante a inflației, toate prețurile s-au scumpit, de la carburant și energie, până la servicii și alimente. În acest context, oficialii BNR au înaintat un nou scenariu pentru 2023.

Cu un pic de noroc, în opinia Băncii Naționale a României, inflația din țara noastră va scădea sub 10% în trimestrul trei din 2023. „Descreșterea va fi antrenată pe mai departe de factori pe partea ofertei, mai cu seamă de efecte de bază dezinflaționiste și de corecții descendente ale cotațiilor unor mărfuri, cărora li se alătură impactul prezumat al schemelor de plafonare a prețurilor la energie, dar și influențele așteptate să vină din restrângerea în perspectivă a excedentului de cerere agregată, mai lentă totuși decât în proiecția precedentă, implicând închiderea acestuia la finele orizontului prognozei”, au atras atenția oficialii băncii centrale.

Ce se întâmplă cu inflația în România

În martie 2023, inflația din România a scăzut cu aproximativ un procent, de la 15,52% până la 14,53%. Principalul motiv a fost diminuarea prețului combustibililor față de aceeași perioadă a anului trecut. Situația din martie a venit în completarea unui ritm descendent care a început în ianuarie. Nu de alta, dar în decembrie 2022, inflația anuală ajunsese la 16,37%. Ianuarie 2023, practic, a marcat prima scădere din ultimele 9 trimestre, o consecință a scăderii prețurilor la energie electrică și carburant.

Conform datelor agregate de BNR, citate de Economedia.ro, rata anuală a inflației calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC – indicator al inflației pentru statele membre UE) a scăzut la 12,1 la sută în martie 2023, de la 14,1 la sută în decembrie 2022. Rata medie anuală a inflației IPC și cea calculată pe baza IAPC au continuat însă să se mărească în trimestrul I 2023, până la 15,3 la sută și 13,2 la sută în martie, de la 13,8 la sută, respectiv 12,0 la sută în decembrie 2022, rămânând totuși la valori inferioare celor prevalente în regiune și în țările baltice.

Acest anunț a venit în contextul în care BNR a menținut în această săptămână dobânda cheie la 7%, în conformitate cu previziunile analiștilor și se estimează că va rămâne la aceeași valoare pe parcursul întregului an.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele