11 mai 2023 | 07:49

Lovitura dimineții pentru pensionarii din România: cum au ajuns să fie condamnați la sărăcie

ACTUALITATE
Lovitura dimineții pentru pensionarii din România: cum au ajuns să fie condamnați la sărăcie

Pensiile românilor, cu mici excepții, sunt mici sau foarte mici și reprezintă o lovitură dureroasă pentru cei mai vulnerabili oameni de pe meleaguri mioritice. În ceea ce privește responsabili pentru acest dezastru, ca de obicei, adevărul este undeva la mijloc.

PSD și USR s-au acuzat la mijlocul acestei săptămâni pentru dezastrul din sistemul de pensii și mai ales pentru absența reformei. De o parte, senatorul Irineu Darău a explicat de ce reforma ar fi trebuit să fie gata de mai bine de o lună, în timp ce oficialii nu au făcut niciun progres când vine vorba de eliminarea pensiilor speciale. De partea cealaltă a baricadei, Budău a insistat că nu se vor pierde bani din PNRR din cauza acestui motiv.

Ce urmează pentru pensiile românilor

„Despre această lege mai mult ați vorbit decât ați făcut. Ați spus, printre altele, că ea trebuie să rezolve anumite inechități din sistem. Cum doriți să le rezolvați într-un mod foarte concret? Reprezentanții Comisiei Europene au spus foarte clar că ratarea acestor reforme va însemna miliarde de euro pierdute de țara noastră”, a zis Irineu Darău.

Marius Budău le-a reproșat oficialilor USR că România este singura țară din Uniunea Europeană care a introdus un plafon în ceea ce privește pensiile, insistând pe faptul că un astfel de demers este demagogic.„Vorbiți de bunătate, de echitate, coeziune. De unde grijile astea la USR, când dumneavoastră când ați fost în guvern nu ați dat niciun leu oamenilor? Românii trebuie să știe că i-ați condamnat la sărăcie pentru următorii 50 de ani”, a spus, miercuri, Marius Budăi, la Senatul României, relatează Radio România Actualități.
Un lucru este însă sigur, nu va scădea nicio pensie în urma recalculării.„Așa cum am promis, eu, alături de colegii mei din minister și de la Casa de Pensii, pentru că nu lucrez singur, am acolo o echipă care îmi este alături. Am înaintat spre o primă lectură, avem și materialul trecut pe curat, într-o sinteză. Avem variantele de legi, am plecat, așa cum a promis PSD, de la Legea 127, deoarece principiul de acolo este unul corect în rezolvarea inechităților.

Sunt câteva aspecte care trebuie îmbunătățite, sunt în acest material, după care vom avea și decizia în Coaliție, după discuții și cu partenerii sociali. Principiul important este că nicio pensie să nu scadă în urma recalculării”, a explicat social-democratul în această săptămână.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele