10 mai 2023 | 15:44

Rusia, avertisment pentru Polonia. Decizia ce a deranjat Moscova. „Este un act ostil”

ULTIMA ORĂ
Rusia, avertisment pentru Polonia. Decizia ce a deranjat Moscova. „Este un act ostil”

Rusia a lansat un avertisment pentru Polonia, după ce o decizie luată de oficialii acestei țări a deranjat Moscova, care a denunțat-o, miercuri, drept un „act ostil”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris hotărârea ca fiind „aproape nebunească”.

Decizia Poloniei ce a deranjat Rusia

Polonia a luat decizia de a redenumi orașul rusesc Kaliningrad și enclava cu același nume în documentele sale oficiale, iar hotărârea a deranjat Kremlinul.

Conform unei propuneri formulate de Comisia pentru Standardizare a Numelor Geografice din Afara Granițelor Poloniei (KSNG), o instituție a guvernului de la Varșovia, autoritățile poloneze ar trebui să se refere la Kaliningrad doar cu numele său polonez Królewiec.

„Comisia a stabilit că, pentru orașul cu numele rusesc Kaliningrad este recomandată folosirea exclusivă a numelui polonez Królewiec, nefiind recomandată folosirea numelui Kaliningrad în poloneză”, a anunțat marți KSNG într-un comunicat remis presei.

KSNG a precizat că Oblastia Kaliningrad, numele rusesc al enclavei rusești de la Marea Baltică, ar trebui să fie schimbat, astfel încât eclava să fie numită Provincia Królewiec în documentele oficiale poloneze.

Reacția Kremlinului

Până în anul 1946, orașul Kaliningrad s-a numit Königsberg, dar a ajuns ulterior sub controlul Uniunii Sovietice ca parte a tratatelor de pace încheiate după înfrângerea Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial. Anterior, între secolele XV-XVII, s-a numit Królewiec, când a făcut parte din teritoriul polonez.

„Știm că de-a lungul istoriei sale Polonia a alunecat ocazional în această nebunie a urii față de ruși”, a mai spus Dmitri Peskov despre această decizie.

„Orașul nostru are un nume, toponimul oficial este Kaliningrad. Toate celelalte sunt doar insinuări. În aceeași notă putem numi Gdansk – Danzig și Republica Polonă – Regatul Poloniei. Dar aderăm la toponimele oficiale, ceea ce cerem și de la alții”, a spus la rândul său purtătorul de cuvânt al administrației ruse din Kaliningrad, Dmitri Liskov.

Argumentele Poloniei

În recomandarea referitoare la această schimbare, KSNG a mai notat că în prezent numele de Kaliningrad este rezultatul „unui botez artificial ce nu are legătură nici cu orașul, nici cu regiunea”.

„Faptul că un oraș mare aflat aproape de granițele Poloniei a fost numit după Mihail Ivanovici Kalinin, un criminal co-responsabil pentru, printre altele, emiterea unei decizii privind uciderea în masă a polonezilor (masacrul de la Katyn) are un caracter emoțional și negativ în Polonia”, a mai transmis instituția de la Varșovia.

De asemenea, aceasta a subliniat că niciun stat nu poate fi forțat să folosească denumiri care nu sunt în limba sa. În plus, a precizat că evenimentele legate de invazia rusă în Ucraina, impunerea așa-zisului „Russkiy mir” sau desfășurarea războiului informațional de către Rusia fac necesară reevaluarea unor denumiri ce stârnesc controverse în Polonia.