10 mai 2023 | 15:25

Spotify, inundat de inteligența artificială: cum a fost “furat” gigantul european

ACTUALITATE
Spotify, inundat de inteligența artificială: cum a fost “furat” gigantul european

Universal Music a susținut că boții au fost folosiți pentru a crește numărul de fluxuri și pentru a genera venituri pentru cei care au încărcat.

Spotify a scos zeci de mii de piese de la compania de AI generativă Boomy. Se spune că a eliminat șapte la sută din melodiile create de sistemele startup-ului, ceea ce subliniază proliferarea rapidă a conținutului generat de inteligență artificială pe platformele de streaming muzical.

Se pare că Universal Music le-a spus lui Spotify și altor servicii majore că a detectat activitate de streaming suspectă pe melodiile lui Boomy. Cu alte cuvinte, existau suspiciuni că roboții erau folosiți pentru a crește cifrele ascultătorilor și pentru a genera venituri greșite pentru cei care au încărcat. Spotify plătește redevențe artiștilor și deținătorilor de drepturi pe bază de ascultare.

„Streaming-ul artificial este o problemă de lungă durată, la nivelul întregii industrie, pe care Spotify încearcă să o elimine în serviciul nostru”, a declarat Spotify, care a confirmat că a eliminat unele piese Boomy, a declarat pentru Insider. „Când identificăm sau suntem alertați cu privire la potențiale cazuri de manipulare a fluxurilor, atenuăm impactul acestora prin luarea de măsuri care pot include eliminarea numerelor de streaming și reținerea redevențelor. Acest lucru ne permite să protejăm plățile de redevențe pentru artiștii onești și muncitori”.

Probleme pentru serviciul de streaming audio

Directorul digital al Universal Music, Michael Nash, a declarat pentru Financial Times, care a raportat pentru prima dată despre Spotify că a eliminat piesele lui Boomy, că compania sa este „întotdeauna încurajată atunci când vedem partenerii noștri exercitând vigilență în ceea ce privește monitorizarea sau activitatea de pe platformele lor”.

Muzica generată de inteligență artificială a ajuns în prima ziă luna trecută, după ce o melodie care părea să includă vocea de la Drake și The Weeknd a devenit virală. Universal Music Group, care reprezintă ambii artiști, a susținut că folosirea vocilor duo-ului pentru a antrena sisteme AI generative a constituit „o încălcare a acordurilor noastre și o încălcare a legii drepturilor de autor.” Atât Spotify, cât și Apple Music au eliminat melodia din bibliotecile lor.

Cifrele din industria muzicii au tras un semnal de alarmă cu privire la impactul general al pieselor generate de AI, precum și oamenii care folosesc roboți pentru a crește cifrele ascultătorilor și a extrage banii din pisicuțele pe care serviciile de streaming le folosesc pentru a plăti redevențe.

Boomy, care și-a deschis porțile în 2021, le permite oamenilor să genereze melodii pe baza intrărilor de text. În weekend, compania a spus că „livrarea organizată către Spotify a noilor lansări de către artiștii Boomy a fost reactivată”.

Boomy spune că utilizatorii săi „au creat 14.554.448 de cântece” sau puțin sub 14% din „muzica înregistrată din lume”. Site-ul său web afirmă că utilizatorii pot crea melodii originale în câteva secunde, apoi le pot încărca „pe platformele de streaming și sunt plătiți atunci când oamenii ascultă”.