10 mai 2023 | 12:43

Șeful grupării Wagner, înfuriat de situația din Bahmut. „Din cauza asta fuge armata noastră!”

ULTIMA ORĂ
Șeful grupării Wagner, înfuriat de situația din Bahmut. „Din cauza asta fuge armata noastră!”

Șeful grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, s-a înfuriat din cauza situației deplorabile din orașul Bahmut, pentru care rușii se luptă cu ucrainenii de aproape 10 luni, acuzând Kremlinul că nu este capabil să apere Rusia.

Declarația lui Evgheni Prgojin

Evgheni Prigojin a făcut acuzații grave, marți, în timp ce președintele rus Vladimir Putin participa la parada militară de Ziua Victoriei ce a fost organizată în Piața Roșie fără fastul din anii precedenți.

„Astăzi (marți,  n.r.), una dintre unitățile Ministerului Apărării a fugit de pe unul dintre flancurile noastre (…) Și-au părăsit pozițiile, au fugit cu toții. De ce nu poate statul să apere țara?”, a spus Evgheni Prigojin într-o înregistrare video publicată pe canalul de Telegram.

„Ziua Victoriei este victoria strămoșilor noștri, noi nu am meritat nici măcar o fracțiune din această victorie. Există o crimă numită ‘distrugerea poporului rus’ (…) și asta face un grup mic”, a adăugat el, arătând cu degetul spre Statul Major General.

Evgheni Prigojin, despre planurile pe care le are în Bahmut

Liderul grupării paramilitare Wagner amenințase săptămâna trecută că își va retrage forțele din Bahmut la data de 10 mai dacă nu va primi muniția pe care o cere. Ulterior, duminică, el a afirmat că i-au fost promise provizii suficiente, excluzând aparent retragerea imediată din acest oraș ucrainean.

Totuși, mai târziu, Evgheni Prigojin a spus că grupul Wagner a primit marți „doar 10%” din muniția pe care o ceruse, afirmând că mercenarii Wagner „au fost înselați în mod flagrant”.

„Nu vom pleca din Bahmut, vom rămâne încă câteva zile, vom lupta în ciuda a tot ceea ce se întâmplă, ne vom descurca”, a spus el.

Citându-l pe Prigojin, presa de stat rusă a relatat că forțele armate ucrainene „rup flancurile” în direcția Bahmut și se regrupează în Zaporojie, urmând să lanseze contraofensivă în viitorul apropiat.

„Se face tot posibilul pentru ca frontul să se prăbușească”, a subliniat el, referindu-se la unitatea armatei regulate ruse care „a fugit și și-a abandonat pozițiile” pe unul dintre flancurile lui Bahmut și a lăsat neprotejată o zonă de aproape doi kilometri lățime și 500 de metri adâncime.