10 mai 2023 | 12:50

Greșeala care te ruinează financiar, dacă ai rate la bancă: înainte să ceri împrumutul, asigură-te că faci asta

ACTUALITATE
Greșeala care te ruinează financiar, dacă ai rate la bancă: înainte să ceri împrumutul, asigură-te că faci asta

Într-o economie bazată pe consum masiv, cu inflație galopantă și venituri modeste, e greu să reușești să realizezi ceva (să cumperi o casă, o mașină sau să faci o investiție), fără să te împrumuți la bănci. Doar că mulți români nu știu că înainte de a contracta un credit trebuie să pună bani deoparte, ca să aibă o plasă de siguranță.

Majoritatea celor ce merg la bănci să solicite un împrumut nu au niciun leu pus deoparte, în situația în care apare o problemă neprevăzută și ajung să nu mai poată plăti rata lunară pe care și-au asumat-o în cadrul contractului de împrumut.

E cea mai mare greșeală pe care o poți face, dacă nu economisești bani și nu ai un depozit de urgență, atunci când te împrumuți, fiindcă nu știi niciodată ce se poate întâmpla și poți ajunge să nu mai suporți costul ratei lunare. Poate apărea o problemă de sănătate, o cheltuială neașteptată, poți să-ți pierzi locul de muncă sau să te trezești cu o tăiere de salariu. Pentru astfel de situații, e ideal să ai deoparte bani cât să plătești fără probleme măcar șase luni rata la bancă, recomandă specialiștii.

De-asta ajung mulți români să-și piardă casele, fiindcă nu știu ce să facă înainte de a se împrumuta la bănci

De exemplu, un astfel de sfat vine din partea Dana Dima, vicepreședinte BCR.

„Încercăm să le explicăm clienților că înainte de a accesa un credit este important să pună deoparte acea sumă pe care urmează să o plătească. Recomandăm clienților să economisească cel puțin șase rate lunare, dacă nu chiar 2 ani!

Această rezervă va crea o disciplină. Ceea ce ne lipsește, în general, este disciplina de a economisi constant, acest lucru ajutându-ne și când trebuie să plătim constant o sumă de bani”, a punctat oficialul, conform Profit.ro.

„Anul trecut am pornit un program, prin care oferim un diagnostic financiar gratuit clienților noștri, în unitățile bancare BCR, împreună cu consilierii noștri. Practic, construim un plan financiar foarte simplu, pe mai mulți ani. Ne gândim împreună cu clienții care sunt posibilele evenimente care pot apărea în viața fiecăruia: boală, educație, investiții pe care trebuie să le facem. Pur și simplu discutăm despre obiectivele fiecărei familii pe termen mediu și lung. Peste 60 de mii de clienți deja au acceptat acest diagnostic financiar gratuit și au construit împreună cu noi obiectivele pe termen lung”, a mai spus aceasta.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele