Se scumpesc chiriile. Câți bani vei plăti, dacă n-ai apartament pe numele tău și stai „în gazdă”
Tot ce ține de piața imobiliară devine complicat și piperat la preț în această perioadă. Dificultățile le resimt atât românii care au de rambursat credite ipotecare cu dobânzi variabile, cât și cei care locuiesc în chirie.
Pe de-o parte, cei ce s-au înhămat la un credit ipotecar suportă astăzi dobânzi mai mari decât și-ar fi imaginat vreodată că vor ajunge să plătească și, din păcate, perspectivele pentru următoarea perioadă nu sunt de natură să le aducă vreo doză de optimism. Economiștii anticipează că perioada banilor ieftini s-a încheiat și suntem nevoiți să ne obișnuim cu dobânzile piperate, deci cu ratele mai scumpe către bănci.
Pe de altă parte, viața nu e simplă nici pentru românii care nu au propria locuință pe numele lor și sunt nevoiți să stea în chirie. De asemenea, prețurile chiriilor au evoluat în ultimele luni într-o manieră care nu le este deloc favorabilă.
Conform celei mai recente analize realizate de platforma de imobiliare Storia.ro, comparativ cu luna martie, în aprilie s-au înregistrat ușoare creșteri la chiriile apartamentelor de două și trei camere din principalele orașe ale țării.
Chiriile „explodează” în toată țara
„Deși interesul chiriașilor a scăzut față de cel manifestat în luna martie, acesta rămâne peste cel de anul trecut, românii vizualizând cu 7% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare față de aprilie 2022. Aceeași tendință se observă și în cazul contactărilor, unde utilizatorii au realizat cu 11% mai puține contactări față de luna martie, dar cu 23% mai multe față de aceeași lună a anului trecut”, notează sursa citată.
Iată, ca referință, care e situația prețurilor în București: „În luna aprilie s-au înregistrat stagnări ale prețurilor chiriilor la apartamentele de două camere în toate sectoarele din București, însă prețul celorlalte tipuri de apartamente a evoluat diferit. Cea mai mare creștere a prețului mediu se observă la garsonierele din sectorul 5, unde au crescut cu 13% față de luna anterioară, de la 266 euro la 300 euro. Cea mai mare scădere, de 20%, se înregistrează tot în sectorul 5, la apartamentele cu patru camere, unde prețul mediu a ajuns de la 808 euro la 650 euro.
Prețurile medii pentru închirierea unei garsoniere au fost de 300 de euro (în sectoarele 2, 3, 4, 5, 6), excepție făcând sectorul 1, cu o medie de 390 de euro. Apartamentele cu două camere au avut prețuri medii de închiriere cuprinse între 400 de euro (sectorul 6) și 600 de euro (sectorul 1), la fel ca în luna martie. Apartamentele de trei camere au avut prețuri medii cuprinse între 490 de euro (în sectorul 6) și 950 de euro (sectorul 1), iar în categoria apartamentelor de patru camere, prețurile medii pentru închiriere s-au încadrat între 550 de euro (sectorul 6) și 1900 de euro (sectorul 1)”.