08 mai 2023 | 20:40

Una dintre cele mai ciudate case din România: povestea curioasă din spatele Casei cu Lei din Constanța

ACTUALITATE
Una dintre cele mai ciudate case din România: povestea curioasă din spatele Casei cu Lei din Constanța

Casa cu lei este una dintre cele mai cunoscute case din Constanţa, așadar se poate spune că nu mai are nevoie de absolut nicio prezentare, mai ales atunci când vine vorba despre cei care locuiesc în acest oraș.

Are mai bine de 100 de ani în spate, iar de-a lungul timpului, acestei construcții i s-au atașat o sumedenie de legende, care mai de care mai fantastice.

poveste-casa-cu-lei-constanta

Casa cu Lei – Constanța

O construcție aparte

Casa cu lei ar fi fost proiectată, conform unor surse, de arhitectul Ioan Berindey, iar construcția acesteia ar fi început în anul 1898, fiind finalizată patru ani mai târziu.

De altfel, despre leii de pe acoperiș se poate spune că reprezintă o marcă înregistrată a lui Berindey,

Totuși, alții cred că numele proiectatului este, de fapt, Daniel Renard, cel care a ridicat Cazinoul din Constanţa.

Stilul construcţiei reprezintă amestec şi cu toate că imobilul nu a primit nicio denumire oficială, locuitorii din Constanța au numit-o neoficial Casa cu lei.

Evident, acest nume se datorează faptului că pe coloane se află patru lei care dau impresia că păzesc impunătoarea clădire.

Deși, la început, în Casa cu lei se putea intra direct din Piaţa Ovidiu, acum este flancată de alte case mari şi sedii de bănci, deci se vede foarte puțin.

Conform adevarul.ro, „clădirea ar fi o replică locală a vanitoaselor reşedinţe ale marilor negustori veneţieni. Faţada principală spre strada Dianei este ritmată pe verticală prin cele patru coloane de ordin colosal, cu socluri înalte de piatră. Clădirea are o somptuozitate deosebită conferită cu emfază de aceste coloane. Fusul lor are suprafeţele decorate cu o compoziţie bine dozată în alternanţă de caneluri şi inele plate”.

Casa cu Lei - Constanța

Casa cu Lei – Constanța

Casa cu lei, în zilele noastre

Potrivit sursei citate anterior, „capitelurile din piatră sunt decorate sub cornişă pe console, cu ove, brâu cu frunze de laur, volute, palmete, frunze de acant si cactus, susţinând patru lei, aşezaţi la rândul lor pe socluri înalte.

Edificiul impresionează prin arhitectura impunătoare, bine conservată ce opreşte lumina la diversele ore ale zilei prin detalii fascinante”.

Dacă ar fi s-o cataloghezi într-un anume stil, s-ar putea spune clădirea aparţine eclectismului, specific secolului al XIX-lea.

În mod absolut surprinzător, de piatră par să fi rezistat eroic testului timpului, iar întocmai aceste ornamente sunt cele care dau unicitate clădirii.

Chiar dacă la început a fost menită să fie reședință de familie, în anii ’70 ea s-a transformat într-un hotel şi restaurant. Din fericire, comuniștii nu au intervenit la fațadă, așa cum le era obiceiul.

În prezent, casa aparţine unui om de afaceri din Constanţa.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele