Ajutor de 10 miliarde de euro pentru a reduce costul vieții. Statul oferă bani cetățenilor pentru a trece mai ușor peste criza inflației, în Australia
Un ajutor de aproape 10 miliarde de euro va fi acordat de guvernul Australiei pentru a reduce costul vieții. Sprijinul va viza atât cetățenii țării, cât și întreprinderile. Oficialii susțin că această măsură va fi aplicată fără să fie alimentată inflația.
Cum va fi acordat ajutorul
Guvernul Australiei a anunțat, luni, că se pregătește să acorde ajutorul de 10 miliarde de dolari, adică aproape 10 milioane de euro, pe parcursul a patru ani, fără ca inflația să fie alimentată.
Acest sprijin financiar a fost conceput de guvernul australian pentru atenuarea presiunilor inflației. Aceasta se află la 7%, maximul ultimilor 30 de ani. în ciuda faptului că a scăzut în primul trimestru din acest an.
„Piesa de rezistenţă a bugetului va fi un mecanism de reducere a costului vieţii care nu se va reflecta în inflaţie.
Oamenii se află deja sub o presiune continuă, aşa că am gândit şi calibrat un plan prin care să ameliorăm problema costurilor crescute fără a hrăni inflaţia”, au declarat oficialii.
Salarii majorate, în Australia
Această măsură de sprijin a populației Australiei vine după ce guvernul a alocat 7,63 miliarde de dolari pentru majorarea salariilor angajaţilor din domeniul sănătății în următorii patru ani.
De asemenea, guvernul australian a anunțat o taxă suplimentară de 5% pe tutun şi o taxă suplimentară totală de 1,63 miliarde de dolari pentru producătorii de petrol şi gaze.
În România, se acordă anul acesta şase tranşe de ajutor pentru alimente şi mese calde, în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, în cadrul programului „Sprijin pentru România”, dedicat persoanelor vulnerabile.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, Marcel Boloș, a anunțat recent că au fost emise și distribuite până în prezent aproximativ 2,1 milioane de carduri de energie destinate românilor vulnerabili.
În perioada 20 februarie – 26 aprilie, peste două milioane de familii și-au plătit facturile la utilități prin intermediul acestui card, valoarea totală a plăților efectuate ajungând la 464 milioane lei, conform Ministerul Investiţiilor şi proiectelor europene (MIPE). Posesorii cardurilor mai au la dispoziție aproape două luni pentru a folosi banii aferenți primei tranșe, până pe 30 iunie.
Următoarea tranșă, ce va fi tot de câte 700 de lei, la fel ca prima, va putea fi folosită în perioada septembrie – 27 decembrie. Posesorii de carduri energetice pot plăti cu acestea servicii/produse precum: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.