Descoperire fără precedent pe planeta Marte: așa știm că ar fi putut găzdui viață
Roverul chinez vine cu noi informații care ar putea demonta teoriile anterioare. Astfel, apa ar fi putut exista pe Marte mult mai recent decât se credea anterior, pe baza noilor descoperiri ale dunelor de nisip de pe planeta roșie.
Descoperirea evidențiază zone noi, potențial fertile, în regiunile mai calde ale lui Marte, unde condițiile ar putea fi potrivite pentru existența vieții, deși sunt necesare mai multe studii. Vestea vine la câteva zile după ce liderii misiunii au recunoscut că roverul Zhurong nu s-a trezit încă de când a intrat în hibernare pentru iarna marțiană în urmă cu aproape un an.
Panourile sale solare sunt probabil acoperite de praf, sufocându-și sursa de energie și posibil împiedicând roverul să funcționeze din nou, a declarat Zhang Rongqiao, proiectantul șef al misiunii. Înainte ca roverul să își înceteze activitate, a aobservat dune bogate n sare, cu crăpături și cruste, despre care cercetătorii au spus că probabil au fost amestecat cu topirea gheții sau a zăpezii chiar acum câteva sute de mii de ani.
Intervalul lor de date estimat pentru momentul în care fisurile și alte caracteristici ale dunelor s-au format în Utopia Planitia de pe Marte, o câmpie vastă din emisfera nordică: cândva după 1,4 milioane până la 400.000 de ani în urmă sau chiar mai tânără.
Condițiile din acea perioadă au fost similare cu cele de acum pe Marte, râurile și lacurile au secat și nu mai curgeau așa cum făceau cu miliarde de ani în urmă. Studierea structurii și componenței chimice a acestor dune poate oferi informații despre „posibilitatea activității apei” în această perioadă, după cum a scris echipa din Beijing într-un studiu publicat în Science Advances.
Cercetătorii chinezi vin cu noi informații despre ideea de apă pe Marte
Roverul nu a detectat în mod direct nicio sursă de apă sub formă de gheață. Totuși, Qin a spus că simulările computerizate și observațiile efectuate de alte nave spațiale de pe Marte indică faptul că chiar și în prezent, în anumite perioade ale anului, condițiile ar putea fi potrivite pentru ca apa să apară.
Ceea ce este remarcabil la studiu este cât de tinere sunt dunele, a spus Frederic Schmidt de la Universitatea Paris-Saclay, care nu a făcut parte din studiu. Punctele mici de apă de la dezghețarea zăpezii, amestecate cu sare, au dus probabil la fisuri mici, suprafețe dure, particule libere și alte caracteristici ale dunelor, cum ar fi depresiuni și creste, după cum au mai adăugat cercetătorii chinezi.
Înghețul marțian a fost observat încă de la misiunile Viking ale NASA din anii 1970, dar se credea că aceste prafuri ușoare de îngheț apar în anumite locații în condiții specifice. Rover-ul a oferit acum „dovada că poate exista o distribuție mai largă a acestui proces pe Marte decât a fost identificată anterior”, a declarat Mary Bourke de la Trinity College Dublin, expert în geologia lui Marte, pentru Apnews.com.
Lansat în 2020, Zhurong cu șase roți, numit după un zeu al focului din mitologia chineză, a sosit pe Marte în 2021 și a călătorit în jur de un an înainte de a intra în hibernare în mai anul trecut. Rover-ul a funcționat mai mult decât era prevăzut, călătorind aproape 2 kilometri.