Cel mai mic și pustiu oraș din România, dar populația este tot în scădere. Paradoxal, este unul dintre cele mai vizitate din țară și este de o frumusețe rară
Băile Tușnad, unul dintre cele mai frumoase orașe din țară are și cel mai mic număr de locuitori. De altfel, toți cetățenii din Băile Tușnad s-ar putea muta într-un singur bloc din Capitală!
Câți oameni mai sunt după ultimul recensământ
Orașul Băile Tușnad se află în județul Harghita, Transilvania. În urmă cu ceva ani, orașul avea o populație de 1.641 locuitori. Recent, autoritățile au efectuat Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor și au aflat că populația din Băile Tușnad este în scădere. În anul 2011 locuiau 1.641 de persoane acolo, în prezent, mai sunt doar 1.372 de persoane.
Cu toate că populația este în scădere, Băile Tușnad reprezintă una dintre cele mai vizitate stațiuni de la noi din țară. Totodată, Băile Tușnad este un important oraș balnear din România, iar an de an este vizitat de zeci de mii de turiști.
Situat în centrul țării, la 30 km de Sf Gheorghe, 60 km de Brașov și 30 km de Miercurea Ciuc, orașul Băile Tușnad se află pe versantul vestic al masivului vulcanic Ciomad, în apropierea Lacului Sfânta Ana.
Mofeta de la Băile Tușnad
Locuitorii din Băile Tușnad sunt deja obișnuiți cu mofeta, care a fost descoperită pe malul drept al Oltului în anul 1895 de către canonicul Imets Fülöp Jákó. Dar ce este mofeta?
Multă vreme, mofeta a fost cunoscută sub numele de groapa de sulf a lui Imets. Aceasta semnifică o pauză naturală a dioxidului de carbon, mai exact gazul uscat, ca efect secundar al activității vulcanice. De reținut că gazele din mofeta Băilor Tușnad conțin 85% dioxid de carbon!
Doctorii recomandă oamenilor băile cu dioxid de carbon pentru problemele cardiovasculare, dar ele sunt bune și pentru boli de piele, reumatism, boli venerice cronice și boli nervoase.
Populația României este tot în scădere
Județul Teleorman are cea mai vârstnică populaţie, cu o vârstă medie de 46,3 ani, iar în judeţul Ilfov trăieşte cea mai tânără populaţie, cu cea mai mică vârstă medie din ţară, de 38,6 ani. În ultimii ani, fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat tot mai mult.
„Aşa cum am prezentat şi în comunicatul de presă din 30 decembrie 2022, rezultatele provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 (RPL2021) arată o populaţie rezidentă a României de 19.053.800 persoane (19.053.815 persoane), în scădere cu 1,1 milioane locuitori (1067,8 mii persoane) faţă de recensământul precedent (octombrie 2011). Majoritatea populaţiei rezidente este de sex feminin (9.808.300, reprezentând 51,5%) şi trăieşte în mediul urban (9.941,+.200, reprezentând 52,2%)”, arată datele Institutului Național de Statistică.